Van Merkez Atmaca ve Edremit ilçesi Dönemeç köylerinde mera vejetasyonunun belirlenmesi üzerine bir araştrma
A Research on determination of range vegetation in Atmaca and Dönemeç villages of Van province
- Tez No: 120808
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER TERZİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, Botanik kompozisyon, Verim
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 22
Özet
ÖZET VAN MERKEZ ATMACA VE EDREMİT İLÇESİ DÖNEMEÇ KÖYLERİNDE MERA VEJETASYONUNUN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA YALVAÇ, Necmettin Yüksek lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. Ömer TERZÎOĞLU Şubat 2002, 22 sayfa Bu çalışma, Van Merkez Atmaca ve Edremit İlçesi Dönemeç köylerinin doğal meralarında yürütülmüştür. Araştırmada; Bölgenin otlatma mevsimi başlangıcını belirlemek amacıyla bitki boyu ölçülmüş, kuru ot verimi, bitki kompozisyonu ve bitkiyle kaplı alan belirlenmiştir Deneme sonucunda, Dönemeç köyünün kuru ot verimi 180.4 kg /da, Atmaca köyünün 157.5 kg/da olarak, botanik kompozisyonu Dönemeç köyünde Poaceae % 48.0, Fabaceae % 17.5, Diğergiller % 36.3, bitkiyle kaplı alan % 50.7 ve Atmaca köyünde ise Poaceae % 37.9, Fabaceae % 25.60, Diğergiller % 36.9, bitkiyle kaplı alanı ise % 45.3 olarak bulunmuştur. Her iki köyde de otlatma zamanı 0 1-10 Mayıs tarihleri olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON DETERMINATION OF RANGE VEGETATION IN ATMACA AND DÖNEMEÇ VILLAGES OF VAN PROVINCE YALVAÇ, Necmettin M. Sc. Soil Science Supervisor : Asistant Prof. Dr. Ömer TERZÎO?LU February 2002, 22 pages This study was contucted on range vegetations of Dönemeç and Atmaca villages in Van. The aim the research was to determine the beginning time of grazing season. In the study, plant cover, botanical composition, hay yields and plant height were determined. At the and of the research, hay yields were found 180.4 kg/da in Dönemeç village while it were 157.5 kg/da in Atmaca village. Plant cover was found 50.7 % in Dönemeç while it were 45.3 % in Atmaca. The botanical composition in Dönemeç rangelands was determined as 48.0 % poaceae, 17.5 % fabaceae and 36.3 % the other families, while botanical composition of Atmaca rangelands was determined as 37.9 % Poaceae, 25.6 Fabaceae and 36.9 % the other families. Consequently, the beginning time of grazing season was determined as 01-10 May in both village rangelands. Key words : Rangeland, Botanical Composition, Yield in