Bazı toprak kolpoditlerinin (Protozoa: Ciliophora: Colpodea) morfolojisi ve infrasiliyatürü
Morphology and infraciliature of some colpodids (Protozoa: Ciliophora: Colpodea)
- Tez No: 168591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİYE GÜLKIZ ŞENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Colpoda, Toprak siliyatları, Van, Türkiye, Colpoda, Soil ciliates, Van, Turkey. m
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışma, 2002-2004 yıllan arasında Van İl Merkezi, Edremit ilçesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampus alanından alınan toprak örneklerinde bulunan Colpoda cinsine ait siliyat türleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Alman toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analizleri (tekstür, pH, tuzluluk, kireç ve organik madde) yapılmıştır. Belirlenen Colpoda türlerinin ayrıntılı sitolojik yapılan çeşitli gümüş impregnasyonu teknikleri kullanılarak incelenmiş, morfolojik ve morfometrik karakterleri belirlenmiştir. Amaca uygun olanlardan fotomikrograflar alınmış, çeşitli vücut karakterlerine ilişkin çizimler yapılmıştır. Elde edilen bulgular orijinal tanım ve Hteratürde mevcut tanımlarla karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tartışılmıştır. Bu çalışmada 8 Colpoda türü (C. cucullus, C.inflata, C. maupasi, C. steinii, C aspera, C. eliotti, C. tripartita, C. orientelis) belirlenmiştir. Belirlenen 8 Colpoda türü kampus istasyonunda gözlenirken, Van merkez ve Edremit istasyonlarında sadece C. cucullus, C.inflata, C. maupasi, C steinii türleri gözlenmiştir. İstasyonlar arasında görülen tür çeşitliliğindeki farklılıklar, ortam koşullanndan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Siliyatlar genel morfolojik karakterler bakımından literatürde bildirilenlerle benzerdir. Bununla birlikte bazı morfometrik karakterlere ilişkin varyasyonlar coğrafi bölge farklıklarından kaynaklanabilir. Colpoda cucullus, C. in/lata, C maupasi, C. aspera, C eliotti ve C. tripartita ilk kez bu çalışma ile Türkiye protozoon faunasına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out on ciliated protozoa species of genus Colpoda obtained from soil samples of Van city centre, Edremid and campus area of Yüzüncü Yıl University during the years of 2002-2004. The physical and chemical parameters (texture, pH, salinity, lime, organic mater) of soil samples were determined. Cytological structures of identified Colpoda species were investigated by various silver impregnation techniques and morphological and morphometrical characteristics were determined. Those which were suitable for study were photographed and drawings related to cell features were made. The data provided were evaluated and compared to original and other descriptions in literature, and similarities and differences were discussed. In the present study the total of 8 Colpoda species (C cucullus, C.inflata, C. maupasi, C. steinii, C. aspera, C. eliotti, C. tripartita, C. orientelis) were determined. All of them were present in campus station whereas, C. cucullus, C.inflata, C. maupasi, C. steinii were observed in Edremit and Van city centre. The difference of species diversity between stations could be due to dissimilarities of environmental conditions. Moreover, the variation in some morphometrical characteristics was thought come from geographical features of different regions. Colpoda cucullus, C. inflata, C. maupasi, C. aspera, C. eliotti ve C. tripartita were first recorded for Turkish protozoon fauna.