Van yer altı sularında bazı ağır metal düzeylerinin belirlenmesi ve bazı killerle adsorpsiyon değerlerinin araştırılması
Determining the level of some heavy metals and researching the wealth of adsorption with some clays in the underground waters of Van
  1. Tez No: 120825
  2. Yazar: CEVAT BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır metal, Kuyu suyu, Kil, Van, Heavy metal. Well water, Clay, Van
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET VAN YER ALTI SULARINDA BAZI AĞIR METAL DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ VE BAZI KİLLERLE ADSORPSİYON DEĞERLERİNİN ARAŞTIRILMASI BOZ. Cevat Yüksek Lisans Tezi, Kimya Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan CEYLAN Mayıs 2002, 60 sayfa Bu çalışmada Van merkezden 5 ayrı su kuyusundan, dört mevsimde numune alındı. Numuneler deriştirme metodu ile deriştirildi. Atomik Absorpsiyon Spektro Fotometre ile Cu, Fe, Zn, Cd ve Pb elementleri tayin edildi. Hazırlanan numunelerle farklı sürelerde değişik killer ile muamele edilerek ağır metallerin uzaklaştırma yüzdeleri tespit edildi. Tüm hesaplamalar,EXCEL Paket Programı ile yapıldı ve bu çalışmada yer alan tüm grafikler de aynı paket programı ile çizildi. Bu yöntemler kullanılarak söz konusu elementlere ait Freundlich adsorpsiyon izotermi'in grafikleri çizilerek Freundlich sabitleri( k ve n ) tayin edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINING THE LEVEL OF SOME HEAVY METALS AND RESARCHING THE WEALTH OF ABSORPTION WITH SOME CLAYS, IN THE UNDERGROUND WATERS OF VAN BOZ, Cevat Msc. Chemistry Science Supervisor: Prof. Dr. Hasan CEYLAN May 2002, 60 Pages İn this work, samples were taken from five different waterwells in different four seasons. They were intesified by an intensify method. After that, the consantrations of the elements Cu, Fe. Zn, Cd and Pb were determined by Atomic Absorption Spectrofotometre. All calculations were made with EXCEL packet and all graphics taken part in this work were drawn by the same programme. By using these methods, the graphics of Freundlich Absorption İzoterm related to elements in question were drawn and by this. Freundlich firm (k and n) were appointed by drawing graphes of adsorption hot wages of mentioned elements by using this rule.