Bazı primidintiyon halkalı schiff bazları ve çeşitli metal komplekslerinin sentezi ve bunların spektral çalışmaları
Synthesis and spectral studies of some pyrimidinetion ring schiff bases and variable metal complexes
  1. Tez No: 120833
  2. Yazar: SALİH ÖKTEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Salisilaldehit ve Heterosiklik Schiff baz kompleksleri, Spektral Çalışma
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET BAZI PİRİMİDİNTİYON HALKALI SCHİFF BAZLARININ VE ÇEŞİTLİ METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE BUNLARIN SPEKTRAL ÇALIŞMALARI ÖKTEN, Salih Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmam : Yrd. Doç. Dr. Mehmet SÖNMEZ Şubat 2002, 38 Sayfa Bu çalışmada salisilaldehit ile l-amino-5-benzoil-4-fenil-lH primidin-2- tiyon'dan elde edilen yeni heterosiklik schiff bazı ve Cu(II), Co(II), Ni(II), U02(VI) ve Zn(II) metal kompleksleri sentezlendi. Bu ligand ve kompleksler elementel analiz, 'H-NMR, UV spektrumu, İR spektrumu, molar iletkenlik, magnetik moment ölçümü ve bazı termal analiz değerleri ile karakterize edildi. Schiff bazları, koordinasyon kimyasında ligandların önemli bir sınıfını oluştururlar ve farklı alanlarda geniş bir uygulama alanı bulurlar. Son yıllarda heterosiklik schiff bazlarının metal kompleksleri antibakteriyel, antitimör aktivitesi ve antifungal özelliklerinden dolayı büyük ilgi çekmektedirler. Bu çalışmada sentezlenen heterosiklik schiff bazı (NSO) donor gurupları içeren tridentat özellik göstermektedir. Ni(II) kompleksinin yapılan spektral ve termal çalışmaları sonucunda mononükleer yapı ve oktahedral geometri gösterdiği düşünülmektedir. Diğer metal komplekslerinin tamamı binükleer yapı göstermektedir. Zn(II) ve U02(VI) kompleksleri diamanyetik özellik gösterirken, diğer metal kompleks bileşikleri paramanyetik özellik göstermektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND SPEKTRAL STUDIES OF SOME PYRIMIDINETION CYCLE SCHIFF BASES AND VARIABLE METAL KOMPLEXES ÖKTEN, Salih Master Thesis, Chemistry Mainsciense Branch Supervisor : Asst. Prof. Dr. Mehmet SÖNMEZ February 2002, 38 Pages In this studies, new heterocyclic schiff base derived from l-amino-5- benzoyl-4-phenyl-lH pyrimidine-2-tion with salicylaldehide and their Cu(II), Co(II), Ni(II), U02(IV) and Zn(II) metal complexes have been synthesized and characterized on the basis of elemental analyses, electronic, IR and "H NMR spectra, and also by aid of molar conductivity and magnetic moment and some thermal analyzes measurements. Schiff bases are an important class of ligands in coordination chemistry and find extensive application in different spheres. In recent years, metal complexes of heterocyclic schiff bases have attracted high considerable attention due to their remarkable antifungal, antibacterial and antitumor activity. In this study, synthesized heterocyclic schiff base which includes (NSO) donor groups shows tridentate property. We have supposed mononucleer structure and octahedral geometry for Ni(II) complex according to spektral and themal studies. The other metal complexes have binucleer structure. While Zn(II), U02(VI) complexes show diamagnetic property, the others show paramagnetic property. Keywords. Salicylaldehide and Heterocyclic Schiff base complexes, Spectral Study. in