Çatak ve Bahçesaray (Van) yöresinde yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A Taxonimical research on the makrofungi grown in Bahçesaray and Çatak (Van) provinces
- Tez No: 199678
- Danışmanlar: PROF.DR. KENAN DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bahçesaray ve Çatak (Van), Makrofunguslar, Taksonomi, Türkiye.i, Bahçesaray and Çatak (Van), Macrofungi, Taxonomy, Turkey.iii
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETBAHÇESARAY VE ÇATAK (VAN) YÖRES NDE YET ŞENMAKROFUNGUSLAR ÜZER NDEK TAKSONOM K B R ARAŞTIRMAEFE, VuralYüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Kenan DEM RELOcak 2007, 105 sayfaBu çalışma, Bahçesaray ve Çatak (Van) ilçe sınırları içerisinde yetişenmakrofunguslar üzerinde yapılmıştır. 2005-2006 yıllarında yapılan arazi çalışmalarıile mantar örnekleri toplanmıştır. Makrofungusların doğal habitatlarında digitalkamera ile fotoğrafları çekilerek ekolojik ve morfolojik özellikleri kaydedilmiştir.Yapılan arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda Ascomycetes veBazidiomycetes sınıfları içerisinde dağılım gösteren 15 familya ya ait toplam 49makrofungus taksonu teşhis edilmiştir. Bunlardan 17 tanesi yenen, 24 tanesiyenmeyen ve 8 tanesi ise zehirlidir.Bu çalışma ile ülkemiz makrofungus florasına 3 makrofungus taksonuilave edilmiştir. Bu taksonlar; Fayodia pseudoclusilis (Joss. & Konrad) Singer(Tricholomataceae), Panaeolus reticulatus Overh (Bolbitiaceae) ve Inocybepseudoredusta Stangl & Glowinski (Cortinariaceae)'dir.Tespit edilen makrofunguslar Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen EdebiyatFakültesi Biyoloji Bölümü Mikoloji laboratuvarında muhafaza edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA TAXONOMICAL RESEARCH ON THE MACROFUNGI GROWN INBAHÇESARAY AND ÇATAK ( VAN ) PROVINCESEFE, VuralMSc, Thesis Biological ScienceSupervisor: Prof. Dr. Kenan DEM RELJanuary 2007, 105 pagesThe present study was carried out on macrofungi grown in Bahçesaray andÇatak province (Van). Macrofungi specimens were colleted between the years of2005 and 2006 during field study. The colorous photographs were taken in naturalhabitat with digital camera and ecological and morphological features of specimenswere recorded.According to field and laboratory investigations, total 49 taxa belonging to15 families, stated in Ascomycetes and Basidimycetes classis were identifed. 17 ofthem are edible, 24 of them inedible and 8 of them poisonous.With the present study, 3 new records were contributed to the Turkishmycoflora. They are, Fayodia pseudoclusilis (Joss. & Konrad) Singer(Tricholomataceae), Panaeolus reticulatus Overh (Bolbitiaceae) and Inocybepseudoredusta Stangl & Glowinski (Cortinariaceae).The identified specimens have been stored maintained in MycologyLaboratory Biology Department, Faculty of Science and Art University of YüzüncüYıl.