Van ve civarı endemiklerinden Campanula coriacea davis, Campanula bornmuelleri nab. ve Campanula saxonorum gandoger türleri üzerinde morfolojik, taksonomik ve ekolojik çalışmalar
Morphologic, taxonomic and ecologic studies on Campanula coriacea davis, Campanula bornmuelleri nab. and Campanula saxonorum gandoger which are endemic species in Van province
- Tez No: 120846
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLÜFER SELÇUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Campanula, anatomy, morphology, pollen, anthocyanin, chromosome. m
 - Yıl: 2002
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET VAN ve CİVARI ENDEMİKLERİNDEN Campanula coriacea Davis, Campanula bornmuelleri Nab. ve Campanula saxonorum Gandoger TÜRLERİ ÜZERİNDE MORFOLOJİK, TAKSONOMİK ve EKOLOJİK ÇALIŞMALAR ÖZDEMİR, Kerem Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nilüfer SELÇUK Eylül 2002, 40 Sayfa Bu çalışmada Van ve civarında yayılış gösteren Campanula cinsine ait Campanula coriacea Davis, Campanula bornmuelleri Nab. ve Campanula saxonorum Gandoger endemik türlerinin morfolojik, anatomik, palinolojik, fitokimyasal, karyosistematik ve ekolojik özellikleri ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Morfolojik incelemelerde; türlerin, bitki boyu, yaprak sayısı ve boyutu, çiçek ve çiçek kısımları, sayısı gibi biometrik ölçüm ve sayımları yapılmıştır. Anatomik incelemelerde; kök, gövde enine kesitleri, yaprak alt ve üst epidermis kesitleri alınarak, epidermisteki stoma tipleri belirlenmiştir. Palinolojik incelemelerde; türlerin polen tipleri incelenerek, polenlerin ölçümleri yapılmış ve mikroskopta fotoğrafları çekilmiştir. Ekolojik incelemelerde; toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Fitokimyasal incelemelerde; türlerin total antosiyanin içerikleri belirlenmiştir. Karyosistematik incelemelerde de türlerin kromozom sayılan tespit edilerek mikroskobik fotoğraf çekimleri yapılmıştır. Anahtar Kelimeleri Campanula, anatomi, morfoloji, polen, antosiyanin, kromozom.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOLOGIC, TAXONOMIC and ECOLOGIC STUDIES on Campanula coriacea Davis, Campanula bornmuelleri Nab. and Campanula saxonorum Gandoger WHICH ARE ENDEMIC SPECIES in VAN PROVINCE ÖZDEMİR, Kerem MSc Thesis, Biology Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nilüfer SELÇUK October 2002, 40 pages In this study, anatomic, palynologic, phytochemical, charyosystematic, morphologic and ecologic investigations were carried out on Campanula coriacea Davis, Campanula bornmuelleri Nab. ve Campanula saxonorum Gandoger which were endemic species in Van province. On morphologic investigations, biometric measurments were completed on plant and leaf length, leaf and flower amount and parts of flower. On anatomic investigations, transection from stem and rooti surface section from epidermis of leaf, were taken and the characteristic of stomata were determined. On palynologic observations, measurment of pollens were determmined on light microscop and the photos pollens were taken. On ecologic investigations, chemical and physical structure of soil samples were examined. On phytochemical analysis, the total amount of anthocyanin in plant specimens were determined. On charyosystematic examination, choromosome numbers were determined and photos were taken.