Bazı fiğ (Vicia sativa L.) çeşitlerinde doku kültürü yöntemleriyle bitki çoğaltımı
In vitro plant regeneration in some vetch (Vicia sativa L.) cultivars
  1. Tez No: 120861
  2. Yazar: SATI ÇÖÇÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vetch, tissue culture, adventitious shoot regeneration, immature embriyo
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Fiğ'de gen aktarımına uygun yüksek oranda adventif sürgün rejenerasyonun ve meristemlerden hızlı çoğaltanının amaçlandığı çalışmada 8 ayn fiğ çeşidine ait olgunlaşmamış embriyo ekseni ve kotiledon eksplantları değişik oranlarda büyüme düzenleyicileri içeren MS besin ortamında kültüre alınmıştır. En fazla sürgün sayısı 9.47 adet ile Sarıelçi çeşidinden 2 mg/1 BAP ve 0.25 mg/1 NAA içeren MSO besin ortamında kültüre alınan olgunlaşmamış embriyo eksenlerinden elde edilmiştir, diğer çeşitlerde ise en fazla sürgün sayısı Uludağ (6.03 adet), Nilüfer (4.26 adet) ve Ürem (5.93 adet) çeşitlerinde 1 mg/I BAP ve 2 mg/1 NAA, Emir çeşidinde (3J27 adet) 2 mg/1 BAP ve 1 mg/I NAA, Kubilay çeşidinde (5.56 adet) 4 mg/1 BAP ve 0.25 mg/1 NAA, Çubuk çeşidinde ( 1 adet) 2 mg/1 BAP ve 025 mg/1 NAA içeren MSO besin ortamlarından elde edilmiştir. Hızlı çoğaltan çalışması ise Karaelçi çeşidinde yapılmış, eksplant olarak sap ve kotiledon boğumlan kullanılmıştır. En yüksek sürgün çoğaltanı %90 ile 1 mg/1 BAP ve 0.02 mg/1 IBA içeren MSO besin ortamında kültüre alman kotiledon boğumlarından elde edilmiştir. Elde edilen sürgünler 2.5 mg/1 IBA içeren MSO ortamında köklendirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Fiğ, adventif sürgün rejenerasyonu, olgunlaşmamış embriyo
Özet (Çeviri)
To establish a high frequency adventitious shoot regeneration system and in vitro micro-propagation in vetch meristems, immature embriyo axes and immature cotyledons of eight vetch cultivars were cultured in MSO basal medium containing various combinations of growth regulators. The highest frequency of adventitious shoot formation was obtained from immature embriyo axes on media containing 2 mgA BAP. and 0.25 mg/1 NAA in Çubuk (1 shoot), 1 mgfl BAP and 2 mgfl NAA in Uludağ ( 6.03 shoot), Nilüfer (4.26 shoot) and Ürem (5.93 shoot), 2 mg/l BAP and 1 mg/1 NAA in Emir (3.27 shoot), 4 mg/I BAP and 0.25 mg/I NAA in Kubilay (5.56 shoot), 2 mg/1 BAP and 0.25 mg/1 NAA in Sanelci (9.47 shoot). Stem node and cotiledonary node eksplants from“Karaelçi”were cultured on a range of media to obtain in vitro micropropagation. The highest number of shoot multiplication was achieved from cotyledonary node segments cultured to a medium containing 1 mg/1 BAP and 0.02 mg/1 IBA. Regenerated shoots rooted in MS medium containing 2.5 mg/1 IBA.