Rodanür ve perklorat iyon-seçici elektrot geliştirilmesi
The Construction of the thiocyanate and perchlorate ion-selective electrode
- Tez No: 120862
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: PVC membran, potansiyometri, hidrojen iyon-seçici elektrot, j?-ter-butilkaliks[4]aren, pH elektrot, PVC membrane, potentiometry, hydrogen ion-selective electrodes, />-tert-butylcalix[4] arenes, pH-electrode
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RODANÜR VE PERKLORAT İYON-SEÇİCİ ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ Sevcan ERDEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Esin CANEL Bu çalışmada, iyonofor olarak p-ter-butilkaliks[4]aren kullanılarak hidrojen iyonuna duyarlı bir PVC membran elektrot hazırlandı ve bu elektrodun asidik ortamlarda anyon seçici özelliğinden yararlanılarak, rodanür ve perklorat iyon- seçici elektrot olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırıldı. Bu doğrultuda membran bileşimi %1 iyonofor, %66 o-nitrofeniloktileter ve % 33 PVC olan pH elektrotlu bir hücre hazırlandı. Elektrodun bu anyonlara karşı seçiciliğini tayin etmek için 10“1 - 10”6 M aralığında rodanür ve perklorat çözelti serileri hazırlandı ve çözeltilerin pH değerleri 2'ye ayarlandı. Potansiyel ölçümler yapılarak kalibrasyon eğrileri elde edildi ve bu eğrilerden rodanür iyonu için çalışma aralığının 10“1 - 3xl0”5 M ve eğimin 52,0 ± 0,2 mV/ pSCN olduğu tespit edildi. Perklorat için elde edilen değerler de sırasıyla 10“' - 10”5 M ve 48,7+0,5 mV/ pClC4'tür. Hazırlanan elektrodun farklı iyonlara karşı cevabı araştırıldı ve karışık-bozucu yöntemi ile bu iyonların seçicilik katsayıları tayin edildi. Bu elektrodun çeşitli analitiksel uygulamalarda rodanür ve perklorat iyonları için indikatör elektrot olarak kullanılabileceği tespit edildi. 2001, 94 sayfa,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MasterThesis THE CONSTRUCTION OF. THIOCYANATE AND PERCHOLARATE ION-SELECTIVE ELECTRODE Sevcan ERDEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assistant Prof. Esin Canel A hydrogen ion-selective electrode was prepared by using p-tert-butyl-calix [4] arene, and it was investigated that whether it could be utilized as a thiocyanate and a perchlorate ion selective electrode by the use of its feature of becoming anion sensitive in acidic regions. For this purpose a cell containing of a pH electrode was prepared with a membrane composition of 1% ionophore, 66% o- nitrophenyloctylether and 33% PVC. A series of thiocyanate and perchlorate solutions with molar concentrations between 10“' - 10”6 M were prepared to determine the sensitivity of this electrode towards these ions, and the pH values of these solutions were adjusted to pH=2. The calibration curves were obtained by the use of the potentials obtained and from these curves the working range for the thiocyanate ion was determined as 10'1 - 3xl0“5 M, and the slope of the electrode was found to be 52,0±0,2 mV7 pSCN. The same values for the perchlorate ion were 10”1 - 10"5 M and 48,7 ±0,5 mV/ pC104 respectively. The response of the electrode towards different ions was investigated and the selectivity coefficients were determined by the fixed-interference method. It was determined that this electrode could be used as an indicator electrode for a thiocyanate ion and perchlorate ions in various analytical applications. 2001, 94 pages