NFT sistemde yetiştirilen domates bitkisinin farklı gelişim dönemlerinde besin maddesi ihtiyacının belirlenmesi
Determination of nutrient requirements in different growth stages of tomato grown in NFT system
  1. Tez No: 120864
  2. Yazar: CENGİZ MUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: NFT system, tomato, nutrient solution, soilless culture ui
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NFT SİSTEMDE YETİŞTİRİLEN DOMATES BİTKİSİNİN FARKLI GELİŞİM DÖNEMLERİNDE BESİN MADDESİ İHTİYACININ BELİRLENMESİ Cengiz MUTLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ Bu çalışmada, NFT sistemde yetiştirilen domates bitkisinin farklı gelişim dönemlerinde farklı konsantrasyonlara sahip besin çözeltisi ile beslenmesi durumunda ürün, meyvelerdeki bazı kalite unsurları ile N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn ve Mn beslenmesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada referans olarak kabul edilen 11.75 mM N (8.23 mM N03 + 3.52 mM NH4); 0.94 mM H2P04; 4.88 mM K; 2.06 mM Ca; 0.125 mM Mg; 35.68 uM Fe; 6.16 uM Zn; 10.90 uM Mn; 30 uM B; 0.5 uM Mo; 0.75 uM Cu içeren besin çözeltisi 1/2 ve 1/4 oranında seyreltilerek 3 farklı gelişim döneminde (Dikim- çiçeklenme dönemi, Çiçeklenme-ilk meyve tutumu dönemi, İlk meyve tutumu-hasat dönemi) 8 kombinasyonda uygulanmıştır. Çalışma sonucunda, domates bitkisinin gelişme dönemlerinde değişik konsantrasyonlarda besin çözeltisine ihtiyaç duyduğu, sadece referans olarak kabul edilen besin çözeltisi ile beslenmesinin uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. Ürün, meyve kalitesi ve bitkinin N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn ve Mn beslenmesi açısından Dikim-çiçeklenme dönemi: 1/4 (2.938 mM N (2.058 mM N03, 0.88 mM NH,); 0.235 mM H2P04; 1.22 mM K; 0.515 mM Ca; 0.031 mM Mg; 8.92 uM Fe; 1.54 uM Zn; 2.725 uM Mn; 7.5 uM B; 0.125 uM Mo; 0.188 uM Cu), Çiçeklenme-iîk meyve tutumu dönemi: 1/4 (2.938 mM N (2.058 mM N03, 0.88 mM NR,); 0.235 mM H2P04; 1.22 mM K; 0.515 mM Ca; 0.031 mM Mg; 8.92 uM Fe; 1.54 uM Zn; 2.725 uM Mn; 7.5 pM B; 0.125 uM Mo; 0.188 uM Cu), İlk meyve tutumu-hasat dönemi 1/2 (5.875 mM N (4.115 mM N03, 1.76 mM NHL,); 0.47 mM H2P04; 2.44 mM K: 1.03 mM Ca; 0.0625 mM Mg; 17.84 uM Fe; 3.08 uM Zn; 5.45 uM Mn; 15 uM B 0.25 uM Mo; 0.375 uM Cu) oranında referans çözeltisine göre seyreltilen besin çözeltisiyle beslemenin uygun olduğu belirlenmiştir. 2002, 72 sayfa ANAHTAR KELİMELER: NFT sistem, domates, besin çözeltisi, topraksız yetiştiricilik
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF NUTRIENT REQUIREMENTS IN DIFFERENT GROWTH STAGES OF TOMATO GROWN IN NFT SYSTEM Cengiz MUTLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor Prof. Dr. Aydın GÜNEŞ In this study, effect of different nutrient solution concentrations at different growth stages of tomato, on yield, fruit quality and N, P, K, Ca, Mg, fe, Zn and Mn nutrition, grown with NFT system. Combination of eight different treatments from the diluted reference nutrient solution (1 1.75 mM N (8.23 mM NOj, 3.52 mM NH,); 0.94 mM H2PO4; 4.88 mM K; 2.06 mM Ca; 0.125 mM Mg; 35.68 uM Fe; 6.16 uM Zn, 10.90 uM Mn; 30 uM B; 0.5 uM Mo; 0.75 uM Cu) at 1/2 and 1/4 straight applied at three growth stages, sowing-flowering, flowering-first fruiting, first fruiting-ripening, of tomato. According to experimental results, nutrition of the plants with reference nutrient solution through full growing period was found not to be convenient for yield, fruit quality and mineral nutrition (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Mn, B, Mo and Cu). Instead of reference nutrition solution, m the sowing-flowering stage: 1/4 (2.938 mM N (2.058 mM NOj, 0.88 mM Nft,>, 0.235 mM H2P04; 1.22 mM K; 0.515 mM Ca; 0.031 mM Mg; 8.92 uM Fe; 1.54 uM Zn; 2.725 uM Mn; 7.5 uM B; 0.125 uM Mo; 0.188 uM Cu), in the flowering-first fruiting stage: 1/4 (2.938 mM N (2.058 mM NO3, 0.88 mM NH4X 0.235 mM BjPO,; L22 mM K; 0.515 mM Ca; 0.031 mM Mg; 8.92 uM Fe; 1.54 uM Zn; 2.725 uM Mn; 7.5 uM B; 0.125 uM Mo; 0.188 uM Cu) and in the first fruimg-ripenmg stage: 1/2 (5.875 mM N (4. 1 15 mM NO3, 1.76 mM Ntt,); 0.47 mM H2P04; 2.44 mM K; 1.03 mM Ca; 0.0625 mM Mg; 17.84 uM Fe; 3.08 uM Zn; 5.45 uM Mn; 15 uM B; 0.25 uM Mo; 0.375 uM Cu) dilution of reference composition would be suggested in respect to yield, fruit quality and N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Mn, B, Mo and Cu nutrition of the plants. 2002, 72 pages