Sebze tohumlarında hızlı yaşlandırma testinin kullanımına yönelik uygun sıcaklık ve süre kombinasyonlarının belirlenmesi
Determination of appropriate combination of temperature and duration for accelerated ageing test in vegetable seeds
  1. Tez No: 120865
  2. Yazar: YILDIRIM ŞAMİL ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Vegetable seeds, accelerated ageing test, germination, vigour, emergence, storage
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SEBZE TOHUMLARINDA HIZLI YAŞLANDIRMA TESTİNİN KULLANIMINA YÖNELİK UYGUN SICAKLIK VE SÜRE KOMBİNASYONLARININ BELİRLENMESİ Yıldıran Şamil ÖZDEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. İbrahim DEMİR Arastana ile yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan 6 sebze türüne ait toplam 16 çeşitte, tohum gücünün hızlı yaşlandırma testi ile belirlenmesi ve güç düzeylerine göre sınıflandırılabilme olanağının ortaya koyulması amaçlanmıştır. Tohumlar 40, 45 ve 50 °C'de 12 ile 144 saat arasında değişen sürelerde ve %1 00 oransal nemde yaşlandırılmışlardır. Aynı zamanda tohumlar, yaşlandırma testi ile ilgili olarak serada çıkış ve 25“C'de 6 ay süreyle %72 oransal nemde (doymuş NaCl çözeltisi) depolanma sonrası çimlenme testlerine alınmışlardır. Sonuçlar, türlerin yaşlanmaya tepkilerinin değişken olduğunu; biber ve lahananın en hassas, domates ve patlıcanın orta, hıyar ve kavunun en dayanıklı türler olduğunu göstermiştir. Hızlı yaşlandırma testinin, türler bazında tohum partilerinin güçlerini belirlemede sınırlandırıcı olduğu tespit edilmiştir. Her bir sebze türünde hızlı yaşlandırma testine göre en uygun sıcaklık ve süre kombinasyonları şu şekildedir: Domateste 40 ”C'de 120 saat, 45 C'de 72 saat; biberde 45 °C'de 48 saat; patlıcanda 45“C'de 96 saat, 50 ”C'de 72 saat; hıyarda 45 °C'de 96 ve 120 saat, 50“C'de 96 saat; kavunda 40 °C*de 96saat, 45 ”C'de 24 saat, 50 °C'de 12, 24, 48, 72 ve 96 saat; lahanada 40 °C'de 96 ve 120 saattir. Hızlı yaşlandırma testinde daha hızlı canlılığını yitiren sebze türlerinin 25 "C'de 6 ay süreyle depolanma sonrası çimlenme oranlan da aynı şekilde düşmüştür. Sonuç olarak, hızlı yaşlandırma testi yerli sebze tür ve çeşitlerinin güç düzeyleri ile ilgili olarak sınırlandırıcı olarak kullanılabilir. 2002, 33 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sebze tohumlan, hızlı yaşlandırma testi, çimlendirme, güç, çıkış, depolama.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF APPROPRIATE COMBINATION OF TEMPERATURE AND DURATION FOR ACCELERATED AGEING TEST IN VEGETABLE SEEDS Yıldırım Şamil ÖZDEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İbrahim DEMİR This research aimed for classification 16 seed lots of vegetable variaties belonging to 6 different species regarding seed vigour by accelerated ageing test. Seeds were aged at 40, 45 and 50 °C for varying periods between 12 and 144 hours at 100 % of relative humidity. At the same time, seeds were tested for emergence in glasshouse and germination after storing at 25 °C, with 72 % of relative humidity (saturated NaCl ) for 6 months, in relation to interrelate with ageing test. Results showed that response of species to ageing varied and pepper and cabbage were found to be the most sensitive, tomato and aubergine were the medium, cucumber and melon were the most resistant Accelerated ageing test was found to be discriminative in seed vigour of lots and the optimum temperature and periods were as follows: Tomato, 40 °C, 120 hours; 45 °C, 72 hours; pepper, 45 C, 48 hours; aubergine, 45 °C, 96 hours; 50 °C, 72 hours; cucumber, 45 °C, 96 and 120 hours; 50 °C, 96 hours; melon, 40 °C, 96 hours; 45 °C 24 hours; 50 °C, 12, 24, 48, 72 and 96 hours; cabbage, 40 °C, 96 and 120 hours. Those seeds that lose viability faster in ageing test also had lower germination percentages after six months of storage at 25 °C. As conclusion, accelerated ageing test can be used for classification of indiginous vegetable species and varieties concerning their vigour level. 2002, 33 pages