Zonguldak bitümlü kömürünün köpük flotasyonu ile iyileştirilmesi
Beneficiation of Zonguldak bituminous coals by froth flotation
  1. Tez No: 120871
  2. Yazar: F. ÇİĞDEM ÇOLDUROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coal, froth flotation, reagent, reagent mixture
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK BİTÜMLÜ KÖMÜRÜNÜN KÖPÜK FLOTAS YONU İLE İYİLEŞTİRİLMESİ F. Çiğdem ÇOLDUROĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Zeki AKTAŞ Yüzey aktif madde kullanımı ve yüzey aktif madde tipi köpük flotasyonunda önemli faktörlerdir. Elde edilen son ürünün saflığı ve geri kazanımı yüzey aktif madde tipi ve miktarı, katıların (kömürün) türü/yapısı ve parçacık boyutu, katı parçacık yüzeyine yüzey aktif madde adsorpsiyonu, hava akış hızı gibi çeşitli parametrelere bağlıdır. Araştırmada, Zonguldak bitümlü kömürünün köpük flotasyonu testleri üç iyonik olmayan (Triton X-100, Brij-35, Metil izobütil karbinol) ve bir anyonik (Sodyum dodesil sülfat) yüzey aktif maddeden sadece biri kullanılarak ve Triton X-100, Brij-35 ve sodyum dodesil sülfat (SDS) ile metil izobütil karbinol (MIBC)'ün çeşitli oranlardaki karışımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yüzey aktif madde veya yüzey aktif madde karışımlarının ilavesi ile köpük flotasyonu performansı belirgin şekilde değişmiştir. En yüksek geri kazanım değerlerine (>90%) alışılagelmiş yüzey aktif maddeler olan MIBC ve SDS kullanıldığında ulaşılmıştır. Ancak aynı yüzey aktif maddeler kullanıldığında kalite değerlerinin düşük olduğu belirlenmiştir. Yüzey aktif madde karışımları kullanıldığında kalite değerleri oldukça iyileştirilmiştir. Düşük başlangıç yüzey aktif madde ilavesi mineral madde uzaklaştırmada artmalara ve geri kazanımda azalmalara neden olmuştur. Buna karşın, başlangıç yüzey aktif madde ilavesi arttırıldığında son ürünün kalitesi önemli ölçüde azalmış ve geri kazanım dikkate değer şekilde yükselmiştir. Yüzey aktif madde veya yüzey aktif madde karışımı tipi ve miktarı ile konsantre katı içeriği arasında kuvvetli bir ilişki okluğu belirlenmiştir. İnce kömür (fine) parçacıkları kullanıldığında köpük flotasyonu performansını iyileştirmek için yüzey aktif madde karışımı (Triton X-100+MIBC) içerisindeki MIBC miktarının daha yüksek olması gerektiği bulunmuştur. Yüksek hava akış hızında flotasyon hızı artarak, sonuçta ekle edilen ürünün kalitesi azalır ve geri kazanımı artar. Bu, suyun ve minerallerin yetersiz drenajına neden olan hücredeki köpük fazının kalma suresine bağlanmıştır. Adsorpsiyon süresi değişiminden performans parametrelerinin fazlaca etkilenmediği belirlenmiştir. 2002, 139 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kömür, köpük flotasyonu, yüzey aktif madde, yüzey aktif madde karışımı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BENEFICIATION OF ZONGULDAK BITUMINOUS COALS BY FROTH FLOTATION F. Ç$dem ÇOLDURO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zeki AKTAŞ Reagent usage and type of reagent are important actors in the froth flotation. The recovery and purity of the final product obtained depend on various parameters such as the type and amount of reagent, the nature and particle sizes of solids, the adsorption of reagent on solid particle surface, aeration rate. The froth flotation tests of Zonguldak bituminous coal fines were carried out using only one of three non-ionic reagents; Triton X-100, Brij-35, methyl isobuthyl carbinol (MIBC) and sodium dodecyl sulfate (SDS), and the mixture of Triton X-100, Brij-35 or SDS with MIBC in various ratios. The froth flotation performance was changed significantly according to addition of the reagent or reagent mixtures. The highest recoveries (>90%) were achieved in the presence of conventional reagents, MIBC or SDS. However, the grade values were lower in the use of the same reagents. The ash rejection was considerably improved using the mixture of the reagents. Low initial surface active agent addition caused increases in the mineral matter rejection and decreases in the recovery. Whereas, when the initial surface active agent addition is increased, the grade of the final product significantly decreased and the recovery rose markedly. It was observed that there was a strong relationship between the solid fraction in the concentrate and the type and amount of the reagent or the reagent mixture. In the use of the finer particles, higher amount of MIBC in the reagent mixture (Triton X- 100+MIBC) is required to improve the flotation performance. The flotation rate increases at the higher aeration rates, resulting in an increase in the recovery and a decrease in the grade of the final product This is attributed to duration of the froth phase in the cell causing inefficient drainage of the water and minerals. The conditioning time slightly affected the performance parameters. 2002, 139 pages