Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde mekanize sulama sistemlerinin uygulanma olanakları
Application possibilities of mechanized sprinkler irrigation system in Ceylanpınar Agricultural Farm
  1. Tez No: 120870
  2. Yazar: GÖKHAN İSMAİL TUYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Y. ERSOY YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Semi-fixed sprinkler irrigation systems, center pivot irrigation systems, linear move irrigation systems, system costs
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, işçilik ve enerji masraflarının yüksek olduğu ülkemizde, özellikle mevcut işçilik masraflarının yüksek olduğu ve büyük sulama alanlarına sahip devlet üretme çiftliklerinde kullanılan sulama sistemleri yerine alternatif sulama sistemleri araştırılmıştır. Bu amaçla, yeraltı suyu ile sulanan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde mevcut koşullar dikkate alınarak dairesel hareketli (center pivot) yağmurlama sistemleri ve doğrusal hareketli (linear move) sulama sistemleri projelendirilmiş ve işletme bünyesinde kullanılan diğer yan sabit yağmurlama sulama sistemleri ile ekonomik açıdan karşılaştırılmıştır. öncelikle, işletmeye ait Habur bölgesinde belirlenen 570 da'lık farklı iki alan için toprak özellikleri saptanmış ve bu proje alanları için bitki deseni oluşturulmuştur. Daha sonra, bitki su tüketimi, sulama suyu ihtiyacı, sulama modülü ve sulama aralığı hesaplanarak sistemlerin projeleme ilkeleri ortaya konmuştur. Sonuç olarak, her bir sistem için proje keşif ve metraj özetleri hazırlanarak tesis masrafları, yatırım masrafları, sabit masraflar, balom onarım masrafları, enerji masrafları ve sulama işçiliği masrafları gibi değişik masraf unsurlarına göre ekonomik analizler yapılmıştır. Sonuçta, dairesel hareketli sulama sisteminin sulama işçiliğine ve enerji masraflarına bağlı olarak diğer sistemlere oranla daha ekonomik olduğu saptanmıştır. 2002, 61 sayfaANAHTAR KELİMELER: Yan sabit yağmurlama sulama sistemi, dairesel hareketli yağmurlama sistemi, doğrusal hareketli yağmurlama sistemi, sistem maliyeti.
Özet (Çeviri)
In this study, in our country where energy and labour costs are expensive, alternative irrigation systems were searched instead of the irrigation systems which have been used particularly in state agriculture arms which have large areas for irrigation and of which available labour costs are high. Thus, considering the available conditions in Ceylanpinar Agriculture Farm which was irrigated by underground water, center pivot sprinkler systems and linear move irrigation systems were projected and economically compared with the other semi-fixed sprinkler irrigations which were used in the farm. At first, the properties of soil were determined for two different 570 da areas lor irrigation in Habur which is a part of Ceylanpinar Agriculture Farm and plant pattern was consructed for these areas which were projected. Then, the project criteria of the systems was determined by calculating plant water consumption requirements of irrigation water, irrigation module and interval of irrigation, m conclusion, the properties of system components were dimensioned and project costs were calculated based on the year 2002 costs and the economical analysis were found out considering various cost elements such as costs of construction, costs of investment, fixed costs, costs of repair and maintenance, cost of energy and cost of irrigation labour. In conclusion, the fact that center pivot irrigation system was more economical than the other systems by considering the costs of irrigation labour and energy was determined. 2002,61 pages