Yağ kalitesi yüksek bazı yazlık yağ şalgamı (Brassica campestris L. ) çeşitlerinde ekim zamanı ve sıra aralığının verim ve verim ögelerine etkisi
The Effects of different sowing date and row spacing on yield and yield components of some turniprape (Brassica campestris L. ) varieties with high quality
- Tez No: 120873
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZER KOLSARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Turniprape (Brassica campestris L.), variety, sowing date, row spacing, yield, yield components, oil percentage
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ YAĞ KALİTESİ YÜKSEK BAZI YAZLIK YAĞ ŞALGAM {Brassica campestris L.) ÇEŞİTLERİNDE EKİM ZAMANI VE SIRA ARALIĞININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİLERİ FUNDA DEMİRÖRS Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. özer KOLSARICI Bu araştırma 2000 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında yürütülmüştür. Çalışmada farklı ekim zamanlan (23 Mart, 28 Mart ve 1 1 Nisan) ve sıra aralıklarının (30 ve 40 cm) yağ kalitesi yüksek bazı yağ şalgamı (Brassica campestris L.) çeşitlerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.! Araştırmada materyal olarak üç yazlık yağ şalgamı (Agat, Mammut ve Harmoni) çeşitlerine ait tohumlar kullanılmıştır. Deneme tesadüf bloklarında bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak ilkbaharda kurulmuştur. Çeşitler ana parsellere, ekim zamanlan alt parsellere ve sıra aralıkları altın altı parsellere yerleştirilmiştir. Araştırmada, uygulamalar sekiz özellik balonundan incelenerek yağ oranlan hesaplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ele alman özelliklerde çeşitler, ekim zamanlan ve sıra aralıkları istatistiki olarak önemli farklılıklar oluşturmuştur. İlk çiçeklerime tarihi bakımından en yüksek değer (54.33 gün) Harmoni çeşidinde, en düşük değer (50.33 gün) ise Agat çeşidinde belirlenmiştir. En yüksek dekara tohum verimi 128.05 kg/da ile Agat çeşidinde ilk ekim zamanında 30 cm sıra aralığında saptanırken, en düşük değer 34.92 kg/da ile Harmoni çeşidinde en geç ekim zamanında 40 cm sıra aralığında elde edilmiştir. Araştırmada, ekim zamanı geciktikçe yağşalgamında incelenen özellikler bakımından elde edilen değerlerin negatife dönüştüğü söylenebilir. 2002, 36 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yağ şalgamı (Brassica campestris L.), çeşit, ekim zamanı, sıra aralığı, verim, verim öğeleri, yağ oranı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT SOWING DATE AND ROW SPACING ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME TURNIPRAPE (Brassica campestris L.) VARIETIES WITH HIGH OIL QUALITY Funda DEMÎRÖRS Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Özer KOLSARICI This research was conducted at experimental fields of Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Ankara in 2000. The aim of the research was to determine effects of different sowing dates (23 March, 28 March and 1 1 April) and row spacings (30 and 40 cm) on yield and yield components of some high oil quality turniprape (Brassica campestris L.) varieties. In the study, the seeds of three spring turniprape varieties (Agat, Mammut and Harmoni) were used as plant material. The experiment was established according to split - split plot desing of randomized blocks with three replications during spring season. Varieties, sowing dates and row spacings were placed injnain plot, sub main plot and sub-sub main plot, respectively. The research examined eight characters and oil percentage. The results show significant differences among varieties, sowing dates and row spacings. The highest value for first blooming was obtained from variety Harmoni with 54.33 days, while the lowest value was obtained from variety Agat with 50.33 days for blooming. The highest seed yield per decare was found for variety Agat sown at earlier date with 30cm row spacing with yield of 128.05 kg/da. The lowest value was recorded from last sown variety Harmoni with row spacing of 40 cm and yield of 34.92 kg/da. The research indicates that delayed sowing resulted in decreases on the investigated traits. 2002, 36 pages