Bir akvaryum bitkisi olan Cryptocoryne wendtii'nin in vitro koşullarda klonal çoğaltımı
In vitro clonal propagation of an aquarium plant Cryptocoryne wendtii
- Tez No: 327168
- Danışmanlar: PROF. DR. AYNUR GÜREL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: C. wendtii, klonal çoğaltım çoklu sürgün, tetrazon balık, akvaryum, aklimatizasyon, Cryptocoryne wendtii, clonal propagation, multiple shoot, tetrazon fish, aquarium, acclimatization
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezde, önemli bir akvaryum bitkisi olan Cryptocoryne wendtii'nin klasik üretim teknikleriyle çoğaltılmasında karşılaşılan zorluklardan dolayı, C. wendtii bitkisine ait sürgün uç eksplantlarının kullanılarak in vitro koşullarda mikroçoğaltımları için en uygun prosedür geliştirilmiştir. Bu amaçla 6- Benziladenin (BA) ve Indol-3-butirik asit (IBA)'nın farklı konsantrasyonlarını içeren 11 farklı kombinasyonda Murashigie and Skoog (MS) besin ortamı kullanılmıştır.Birinci alt kültür sonunda (40 gün sonra) 4 mg/L BA ve 1 mg/L IBA içeren MS besin ortamında eksplant başına düşen sürgün sayısı 7.2 adet (çoğaltım oranı: 7.2) olarak belirlenirken, ikinci alt kültür sonunda (40 gün sonra) ise toplam sürgün sayısı 725 adet (çoğaltım oranı: 51.8) olarak saptanmıştır. Köklenme yüzdesi ise 1 mg/L IBA içeren MS besin ortamında %95.3 olarak saptanmıştır. Aynı besin ortamı kompozisyonunda en uzun sürgün oluşumu gözlenmiştir (4.4 cm). Kültürler, 4000 lux aydınlatma altında, 12 saat aydınlık/12 saat karanlık fotoperiyotta ve 26±1°C sıcaklıkta tutulmuşlardır.Aklimatizasyon için en uygun koşulların tetrazon balıklı ve dere kumu içeren potların bulunduğu akvaryum ortamında sağlandığı ve bütün bitkilerin % 100 canlılık gösterdikleri belirlenmiştir.Bu araştırma kapsamında, Cryptocoryne wendtii bitkisi için en uygun mikroçoğaltım yöntemi belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu çalışma, tetrazon balıklı akvaryum koşullarında aklimatizasyonun sağlanması bakımından öncü araştırma niteliğinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an efficient protocol was developed by using shoot tip explants due to in vitro micropropagation of an important aquarium plant Cryptocoryne wendtii?s production difficulty in conventional methods. For this purpose, the explants were cultured on 11 various of Murashige and Skoog (MS) composition supplemented with different concentrations Benzyladenine(BA) and Indole-3- butyric acid(IBA).When the maximum shoot number per explant was determined as 7.2 (propagation rate: 7.2) on MS medium supplemented with 1 mg/L IBA+4 mg/L BA after first subculture (40 days), the total shoot number is obtained as 725 (propagation rate: 51.8) after second subculture(40 days). The rooting percentage was determined as 95.3% on MS medium supplemented with 1 mg/L IBA. The longest shoots were observed in the same media composition (4.4 cm). This researh culture conditions is 12 h day/ 12 h dark photoperiod with 4000 lux and 21ºCThe most effective procedure for acclimitization was determined as a pot containing river sand aquarium with tetrazon fishes and all of the plants was showed 100 % survival rate.In this research, the most convenient clonal micropropagation method for Cryptocoryne wendtii was developed. This thesis has been a leader research in terms of acclimitization with using aquarium tetrazon fishes.