Amasya Şeker Fabrikası alanlarında rhizomania hastalığının yayılışının belirlenmesi
Detection of the distribution of rhizomania disease on sugar beet cultivated areas of Amasya Sugar Refinery
- Tez No: 120879
- Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ ERTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Beet necrotic yellow vein virus (BNYW), Polymyxa betae, rhizomania, sugar beet (Beta vulgaris L.)
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMASYA ŞEKER FABRİKASI ALANLARINDA RHÎZOMANİA HASTALIĞININ YAYILIŞININ BELİRLENMESİ Göksel ÖZER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ Bu çalışmada, Beet Necrotic Yellow Vein Virus (BNYVV)'unun neden olduğu ve şeker pancarının en önemli viral hastalığı olan rhizomania hastalığının Amasya Şeker Fabrikası ekim alanlarındaki yaygınlık durumu incelenmiştir. Bu amaçla 2000 yılı Ağustos ayı içerisinde Amasya Şeker Fabrikası 'nın Amasya iline bağlı; Amasya (Merkez), Suluova, Gümüşhacıköy, Merzifon, Taşova, Havza, Göynücek, Kayabaşı, Tokat iline bağlı Erbaa ve Samsun iline bağlı Vezirköprü ekim bölgeleri gezilmiş ve surveylerde kök ve yeşil aksamı ile birlikte 284 bitki örneği ve 279 toprak örneği toplanmıştır. Toplanan toprak örneklerinde rhizomania hastalığına hassas Fiona çeşidi. şeker pancarı yetiştirilmiş ve 9 haftalık yetiştirme süresi sonunda hasat edilmiştir. Hasat edilen Fiona çeşidi ve tarlalardan toplanan rhizomania hastalığına dayanıklı idea çeşidi şeker pancarı bitkileri BNYW'ye karşı I-ELISA testine tabi tutulmuştur. Test sonucunda bitki örneklerinin %10,92'si ve toprak örneklerinin %26,00'sı BNYVV ile bulaşık olarak bulunmuştur. Vektör fungus olan Polymyxa betae'nin oluşturduğu yapıların tespiti için tesadüfi olarak seçilen 76 toprak örneğinde yetiştirilen tuzak bitkilerin kökleri asit-fuksin lakto fenol solüsyonu ile boyanmış ve mikroskop incelemelerinde 47 (%61,80) örnekte fungusun oluşturduğu sistosorileri gözlenmiştir. 2002, 35 sayfa. ANAHTAR KELİMELER: Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV), Polymyxa betas, rhizomania, şeker pancarı (Beta vulgaris L.).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Science Thesis DETECTION of THE DISTRIBUTION of RHIZOMANIA DISEASE on SUGAR BEET CULTIVATED AREAS of AMASYA SUGAR REFINERY Göksel ÖZER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Filiz ERTUNÇ In this research, the distribution of beet necrotic yellow vein virus (BNYVV), which is the most important viral disease of sugar beet known as rhizomania, in Amasya Sugar Refinery areas was investigated. For this purpose, surveys were made to Amasya (central), Suluova, Gümüşhacıköy, Merzifon, Taşova, Havza, Göynücek, Kayabaşı, Erbaa, and Vezirköprü in August 2000. Totally, 284 plant samples are taken with roots and leaves and 279 soil samples were collected. Sugar beet cv. Fiona which is susceptible to the disease was sown to soil samples and harvested after nine weeks growth period. I-ELISA test was performed against BNYVV by sugar beet cv. Fiona. grown in the green house and sugar beet cv. Idea which is resistant to rhizomania disease collected from the fields. As a result, 31 of the plant samples (10,92 %) and 71 of the soil samples (26,00 %) were found infested with rhizomania disease. To determine the fungal structures of the vector fungus Polymyxa beta, randomly selected 76 sugar beet cv. Fiona roots were dyed in acid fuccin lacto phenol solution. The fungal cystosori were determined in 47 (61,80 %) of them. 2002, 35 pages