İncir kurdu, Ephestia cautella (walker) (Lepidoptera:Pyralidae)'nın savaşımında kontrollü atmosfer uygulamalarından yararlanma olanakları üzerinde araştırmalar
The Use of modified atmospheres for the control of almond moth, Ephestia cautella (walker) (Lepidoptera:Pyralidae)
- Tez No: 120880
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEVLÜT EMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ephestia cautella, İncir kurdu, kontrollü atmosfer, biyolojik evreler, ölüm oranı, uygulama süresi, yüksek karbondioksit, Ephestia cautella, Almond moth, modified atmosphere, life stages, mortality, exposure periods, high carbon dioxide 11
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNCİR KURDU. EPHESITA CAUTELLA (WALKER) (LEPIDOPTERA : PYRAUDAE) TSUN SAVAŞIMINDA KONTROLLÜ ATMOSFER UYGULAMALARINDAN YARARLANMA OLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Şule Tütüncü Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Korama Ana Bilim Dalı Danışman : Yard.Doç.Dr. Mevlüt EMEKÇİ Kontrollü atmosfer uygulamalarının“İncir kurdu”Ephestia cautella üzerindeki etkilerinin araştırıldığı bu çalışmada, zararlının değişik yaşlı yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerine %65+5 orantılı nemde, 27.5 °C ve 32.5 °C sıcaklıklarda, değişik sürelerde, %90 ve % % konsantrasyonlarında CO2 (denge gaz hava) verilmiş ve ölüm oranlan belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre 24, 48 ve 72 saat yaşlı yumurtalarda mutlak ölüm süreleri, % 90 CO2 uygulamasında, 27.5 °C sıcaklık için sırasıyla, 28, 48, 42 saat; 32.5 °C sıcaklık için sırasıyla, 24, 36, 32 saat; %96 CO2 uygulamasında ise 27.5 °C sıcaklık için 36, 38, 36 saat; ve 32.5 °C sıcaklık için sırasıyla, 28, 32, 28 saat olarak bulunmuştur. 10 gün yaşlı genç larvalarda % 90 ve %96 CO2 uygulamalarında, mutlak ölüm süreleri, 27.5 °C ve 32.5 °C sıcaklıklarda 8 saat olarak tespit edilmiştir. 20 gün yaşlı olgun larvalarda % 90 CO2 uygulamasında, mutlak ölüm süresi 27.5 °C sıcaklıkta 32 saat; 32.5 °C sıcaklıkta ise 26 saat; %96 CQ2 uygulamasında, 27.5 °C sıcaklıkta 28 saat; 32.5 °C sıcaklıkta ise 26 saat olarak saptanmıştır. 24, 48 ve 72 saat yaşlı pupalarda % 90 CO2 uygulamasında, mutlak ölüm süresi 27.5 °C sıcaklıkta tümünde 36 saat; 32.5 °C sıcaklıkta ise sırasıyla, 28, 24, 28 saat; %96 CQ2 uygulamasında, 27.5 °C sıcaklıkta sırasıyla, 28, 24, 32 saat; 32.5 °C sıcaklıkta ise sırasıyla, 28, 24, 24 saat olarak belirlenmiştir. 1 gün yaşlı erginlerde % 90 ve %96 CO2 uygulamalarında, mutlak ölüm süreleri, 27.5 °C ve 32.5 °C sıcaklıklarda 24 saat olarak bulunmuştur. 2002, 53 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE USE OF MODIFIED ATMOSPHERES FOR THE CONTROL OF ALMOND MOTH, EPHESTIA CAUTELLA (WALKER) (LEPIDOPTERA : PYRALIDAE) Şule Tütüncü Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of plant Protection Supervisor: Asst. Prof. Dr. Mevlüt EMEKÇİ Eggs, larvae, pupae and adults of different age intervals of Almond moth, Ephestia cautella were exposed to 90% and 96% CO2 (balance normal air) at two temperatures of 27.5 and 32.5 °C at 65%±5 humidity for different exposure periods, and mortality rates were calculated accordingly. According to results, complete mortality of 24, 48 and 72 hour-aged eggs was achieved within 28, 48 and 42 hours of exposures, respectively at 90% CO2 and 27.5 °C. At the same CO2 level, the total mortality periods were obtained within 24, 36, 32 hours of exposures, respectively at 32.5 °C. When the CO2 level increased to 96%, total mortality periods for the same individuals were found as 36,38, 36 hours at 27.5 °C, respectively, while the same figures were 28,32,28 hours, respectively at 32.5 °C. 8 hours of exposure period was found sufficient to get a complete mortality in case of 10 day-old young larvae at both temperatures and at both CO2 level. A complete mortality for 20 day-old mature larvae at 27.5 and 32.5 °C was achieved within 32 and 26 hours of exposures at 90% CO2; while the same figures were shifted to 28 and 26 hours of exposures at 96% CO2. Complete mortality of 24, 48 and 72 hour-aged pupae at 90% CO2 was obtained with a 36 hours of exposure at 27.5 °C. For the same C02 level at 32.5 °C, the total mortality periods of the same individuals were recorded as 28, 24, 28 hours of exposures, respectively. When the CO2 level increased to 96%, total mortality periods for the same individuals were found as 28,24,32 hours, respectively at 27.5 °C, while the same figures were 28,24,24 hours, respectively at 32.5 °C. 24 hours of exposure period was found sufficient to get a total kill in case of 1 day-old aged adult at both temperatures and at both CO2 level. 2002,53 pages