Spodoptera littoralis (boisduval) (Lepidoptera:Noctuidae)'e karşı bazı Tanacetum spp. (Compositae) ekstraktlarının biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of biological activities of some Tanacetum spp. (Compositae) extracts against Spodoptera littoralis (boisduval) (Lepidoptera:Noctuidae)
- Tez No: 120881
- Danışmanlar: PROF.DR. M. OKTAY GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Spodoptera littoralis Boisd, Tanacetum spp, antifeedant, sesquiterpene lactones, coumarins
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Spodoptera littoralis (BOISDUVAL) (LEPIDOPTERArNOCTUIDAE) 'EİJtŞŞI BAZI Tanacetum spp. (COMPOSITAE) EKSTRAKTLARININ BIYOLQJK AKTÎVJTELERMN BELİRLENMESİ Hilal AYDIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN Bu çalışmada bazı Tanacetum spp. (Compositae) ekstraktlannın Spodoptera littoralis (Boisd.)'e karşı biyolojik etkinliği araştırılmıştır. Yapay besin yedirme metodunda 0-24 saatlik larvalar kullanılmıştır. Yapay besin yedirme denemelerinde etkili bulunan ekstraktlann beslenme engelleyici etkisini belirlemek için 8 günlük larvalara daldırma denemesi, insektisit etkiyi belirlemek için de topikal aplikasyon metodu uygulanmıştır. Daldırma denemelerinde en fazla beslenme engelleyici etkiyi Tanacetum cadmeum ssp. cadmeum' un gövde metanol ekstraktı göstermiştir. Bu ekstraktlar fraksiyonlarına ayrıldığında hiçbir fraksiyon total ekstreden daha fazla etki göstermemiştir. Bu fraksiyonlardaki bileşikler sesquiterpen laktonlar, kumarinler ve flavonoidler olarak tanımlanmışto. Daldırma denemesinde Tanacetum cadmeum ssp. cadmeum'ua gövde etilasetat ekstraktı beslenme engelleyici etki göstermemiştir. Buna rağmen 7 ve 8 numaralı fraksiyonları total ekstreden daha etkili bulunmuştur. Bu fraksiyonlarda sesquiterpen laktonlar ve kumarin bileşiklerinin bulunduğu saptanmıştır. Topikal aplikasyon denemelerinde kullanılan ekstrakt veya fraksiyonlarda insektisit etki saptanmamıştır. 2002, 100 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Spodoptera littoralis (Boisd.), Tanacetum spp., beslenme engelleyici, sesquiterpen laktonlar, kumarinler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETERMINATION OF BIOLOGICAL ACTIVITIES OF SOME Tanacetum spp. (COMPOSITAE) EXTRACTS AGAINST Spodoptera littoralis (BOISDUVAL) (LEPIDOPTERA:NOCTUIDAE) Hilal AYDIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. M. Oktay GÜRKAN In this study, the biological effects of some Tanacetum spp. (Compositae) extracts were investigated on Spodoptera littoralis Boisd. In synthetic diet feeding experiments 0-24 hours old larvae were used. Extracts that were active in synthetic diet feeding experiments were tested for antifeeding activity with 8 days old larvae using dipping method and for insecticidal activity using topical application. Tanacetum cadmeum ssp. cadmeum stem methanol extract showed the highest antifeedant activity by dipping method. When these extracts are fractioned, none of the fractions were more active than the total extract The components in these fractions are determined to be sesquiterpene lactones, coumarins and fiavonoids. Tanacetum cadmeum ssp. cadmeum stem ethyl acetate extract did not have antifeedant activity by dipping method. However fractions 7 and 8 were more active than the total extract. These fractions contain sesquiterpene lactones and coumarin compounds. No insecticidal activity was seen by topical application of any extract or fraction. 2002, 100 pages