Petrol çeliğinin sülfür kirliliği içeren Karadeniz suyundaki korozyonuna bazı biyositlerin etkisi
The effects of some biocides on the corrosion of petroleum steel in the Black Sea water containing sulphur pollution
  1. Tez No: 120887
  2. Yazar: ROVSHAN HASANOV
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMRA BİLGİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: MIC, SRB, petroleum steel, biocide, glutaraldehyde, ammonium chloride
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PETROL ÇELİĞİNİN SÜLFÜR KİRLİLİĞİ İÇEREN KARADENİZ SUYUNDAKİ KOROZYONUNA BAZI BİYOSİTLERİN ETKİSİ Rovshan HASANOV Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Semra BİLGİÇ Bu çalışmada petrol çeliğinin sülfür kirliliği içeren yapay olarak elde edilmiş Karadeniz suyundaki korozyonuna glutaraldehit ve amonyum klorür gibi biyositlerin etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla petrol endüstrisinde büyük önemi olan sülfat redükleyici bakterilerin (SRB) etkisini inceleyebilmek için sülfürle kirletilmiş oksijensiz ortamlarda korozyon parametreleri belirlenmiştir. Daha sonra mikrobiyolojik korozyonda biyosit denilen maddeler eklenerek korozyon hızlarının nasıl değiştiği incelenmiştir. Biyosit içeren ve içermeyen sülfürlü deniz suyu çözeltisinde Tafel ekstrapolasyonu ve lineer polarizasyon yöntemiyle korozyon hızları belirlenmiştir. Belirlenen bu korozyon hızlarında inhibisyon etkinliği hesaplanmıştır. Sonuç olarak glutaraldehit ve amonyum klorürün bazı derişimlerinin petrol çeliğinin sülfür kirliliği içeren ortamdaki korozyonunda biyosit olarak etkin olduğu bulunmuştur. 2002, 59 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Mikrobiyolojik korozyon, sülfat redükleyici bakteri, petrol çeliği, biyosit, glutaraldehit, amonyum klorür
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECT OF SOME BIOCIDES ON THE CORROSION OF PETROLEUM STEEL IN THE BLACK SEA WATER CONTAINING SULPHUR POLLUTION Rovshan HASANOV Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Semra BİLGİÇ In this study, the effects of the biocides such as glutaraldehyde and ammonium chloride on the corrosion of petroleum steel in the Black sea water containing sulphur pollution were investigated. For this purpose, in order to be able to study the effect of sulphate reducing bacteria (SRB), which has the major importance in the petroleum industry; corrosion parameters in oxygen-free medium contaminated with sulphur have been determined. Afterwards, it was investigated that how the corrosion rates varied with the addition of the substances, called as biocides in microbiologically influenced corrosion. The corrosion rates in sulphur polluted seawater both with and without biocide were determined by using Tafel extrapolation and linear polarisation methods. The inhibition efficiencies were calculated using these corrosion rates. As a result of this study, some concentrations of glutaraldehyde and ammonium chloride have been found being effective as a biocide in the sulphur polluted medium. 2002, 59 pages