Ankara-Bolu-Zonguldak hattı Mus L. 1758 ve Rattus fischer, 1803 (Mammalia:Rodentia) cinslerindeki karbonhidraz varyasyonları
The Variations of carbonic anhydrase in the genera of Mus L. 1758 and Rattus fischer, 1803 (Mammalia:Rodentia) in the line of Ankara-Bolu-Zonguldak
  1. Tez No: 120891
  2. Yazar: ÖMER FARUK AYDINCILAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mus, Rattus, Karbonik anhidraz, Türkiye, Mus, Rattus, Carbonic anhydrase, Turkey
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA-BOLU-ZONGULDAK HATTI Mus L. 1758 VE Rattus FISCHER, 1803 (Mammalia: Rodentia) CİNSLERİNDEKİ KARBONİK ANHÎDRAZ VARYASYONLARI Ömer Faruk AYDİNCİLAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nuri YİĞİT Ankara-Bolu-Zonguldak hattında toplam 23 lokalitede arazi çalışması yapılarak Mus cinsinden 146, Rattus cinsinden de 120 örnek incelendi. Yapılan morfolojik ve biyometrik incelemelere göre, çalışılan bölgelerde Mus domesticus, Mus macedonicus, ve Rattus rattus, R. norvegicus türlerinin yayılış gösterdiği saptandı. Bu türler arasında nişasta jel elektroforezi tekniği kullanılarak karbonik anhidraz (CA) enzimi bakımından farklılıklar araştırıldı. Rattus rattus'1 da sırt kürk rengine göre oluşturulan iki grubun, CAı enzim lokusu için farklı allel frekanslarına sahip oldukları saptandı. Biometrik verileri ve CAj enzim lokus allel frekansları karşılaştırılan Mus cinsinden iki türü (Mus domesticus ve Mus macedonicus) ve Rattus cinsinde ise Rattus rattus içinde türiçi iki grubu ve R norvegicus olmak üzere toplam beş grubun istatistiksel olarak birbirlerinden ayrıldığı tespit edildi. 2002, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE VARIATIONS OF CARBONIC ANHYDRASE IN THE GENERA OF Mus L. 1758 AND Rattus Fischer, 1803 (Mammalia : Rodentia) IN THE LÎNE OF ANKARA-BOLU-ZONGULDAK Ömer Faruk AYDİNCİLAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuri Yİ?İT One hundred and forty six specimens of the genus Mus and one hundred and twenty specimens of the genus Rattus were examined by the field work conducted in 23 localities in the line of Ankara-Bolu-Zonguldak. According to morphological and biometrical data, the distributions of“Mus domesticus, Mus macedonicus, Rattus rattus and R. norvegicus”were recorded. The variations of carbonic anhydrase (CA) eruzyme were searched among these species by using starch gel electrophoresis technique. It was determined that, in the two intraspecific groups of Rattus rattus which were seperated by their dorsal fur colour were also seperated by the allele frequencies of CAi locus. The biometric data and CAi enzyme variations of the two species of genus Mus (Mus domesticus and Mus macedonicus) and two intraspecific groups of Rattus rattus and the R. norvegicus species were showed that these groups were seperated statistically from each other. 2002, 51 pages