Ankara, Bolu ve Zonguldak hattındaki Mus L. , 1758 (Mammalia rodentia) cinsinin morfolojik, karyolojik ve izositrat dehidrogenaz (Idh-1) enzimi analizi
Morphologicly, karyologicly and isocitrate dehydrogenase (Idh-1) enzyme analysis of genus Mus L. , 1758 (Mammalia rodentia) in the line of Ankara, Bolu and Zonguldak
  1. Tez No: 120892
  2. Yazar: BÜLENT GÖZCELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mus domesticus, Mus macedonicus, izositrat dehidrojenaz (Idh-1), karyoloji, Mus dornesticus, Mus macedonicus, Isocitrate dehydrogenase (Idh-1), Karyology
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA, BOLU VE ZONGULDAK HATTINDAKİ MUSL., 1758 (MAMMALIA: RODENTIA) CİNSÎNİN MORFOLOJİK, KARYOLOJİK VE İZOSİTRAT DEHEDROGENAZ (IDH-1) ENZİMİ ANALİZİ Bülent GÖZCELİOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilin Dalı Danışman: Doç. Dr. Ercüment ÇOLAK Bu araştırmada 1999-2002 yıllan arasında Türkiye'nin Ankara, Bolu ve Zonguldak Hatundaki bölgelerden toplanan 151 Mus L., 1758 (Mammalia: Rodentia) örneği morfolojik, karyolojik ve izositrat dehidrogenaz (Idh-1) enzimi özellikleri bakımlarından değerlendirildi. Bu bölgede Mus cinsine ait Mus domesticus ve Mus macedonicus türlerinin yayılış gösterdiği tespit edildi. Morfolojik karakterlerden ZI (Zygomatik indeks, nispi kuyruk uzunluğu ve üst diş sırası taç uzunluğu bu iki türü kesin olarak birbirlerinden ayırdı. Her iki türde de diploit kromozom sayılan (2n) 40, otosomal kromozomların kol sayısı (NFa) 38 ve temel kromozom kolsayısı (NF) 40 olarak belirlendi. İzositratdebidrogenaz lokusu Mus cinsinde iki alel; İdh-100 ve İdh-,105 göstermiştir. Hem Mus domesticus hem de Mus macedonicus İdh-100 ve İdh-105 alellerine sahiptirler. 2002 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MORPHOLOGICLY, KARYOLOGICLY AMD ISOCITRATE DEHYDROGENASE (Idh-1) ENZYME ANALYSIS OF GENUS Mus L., 1758 (MAMMALIA: RODENTIA) IN THE LINE OF ANKARA, BOLU AND ZONGULDAK Bülent GÖZCELİO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ercüment ÇOLAK In this study, 151 specimens of the Genus Mus L., 1758, collected from Ankara, Bolu and Zonguldak between 1990-2002 years, were examined based on morphological, karyogical and isocitrate dehydrogenase aspects. It was determined that Mus dornesticus and Mus macedonicus are distributed 1 in this area. Zygomatic index, relative lenght of tail, and upper molar alveolar lenghts are used to separate these two species from each other. The diploid number of chromosomes (2n) was 40, the arm number of autosomal chromosomes (NFa) was 38, the fundamental number (NF) was 40, both the X chromosome and the Y chromosome was acrocentric. Both Mus dornesticus and Mus macedonicus have 100 and 105 alleles of Idh-1 isozyme. 2002 75 Paper