Yaşam modellerinde weibull, üstel ve ekstreme değer dağılımları için istatistiksel sonuç çıkarımı
Inference procedures for weibull, exponentional and extreme-value distributions
- Tez No: 120890
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRETTİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Survival Models, life models, parametric survival modells, cencored data, or incomplete-partial data, product-limit method
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada öncelikle yaşam zamanı dağılımları ve koşullu yaşam ve ölüm olasılıkları tanımlan yapılmıştır. Yaşam modellerini diğer istatistik modelleme çalışmalarından ayıran en önemli özelliği sansürlü veri ile çalışılmasıdır. Üstel dağılımlar uygun dönüşümlerle weibull ve uç değer dağılımlarından elde edilebilir. Bu nedenle üstel dağılım varsayımı ile tam ve sansürlü veri durumlarında koşullu olasılıkların momentler yöntemi ile moment tahmin edicilerine ve en çok olabilirlik yöntemi ile de en çok olabilirlik tahmin edicilerine ulaşılmıştır. Her iki yöntem ile elde edilen tahmin edicilerin birbirine eşit olduğu görülmüştür. Böylece belirsiz yaşam ya da ölüm olasılıkları parametrik yaşam modelleri olan üstel ve weibull dağılımları varsayımı altında elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Yaşam modelleri, parametrik yaşam modelleri, sansürlü veri veya tam olmayan-kısmi veri, çarpım-limit yöntemi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INFRENCE PROCEDURES FOR WEIBULL, EXPONENTIONAL AND EXTREME-VALUE DISTRIBUTIONS HayrinisaDEMÎRCİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistic Supervisor : Assoc Prof. Dr. Fahrettin Arslan In this work, the definition of life time distribution, conditional probability for survive events and conditional probability of death are given. Distinctive property of life times models among other statistical models, is the fact that they deal with cencored data. Exponential distributions are obtained under appropriate transformations from weibull and extreme value distributions. Thus, moment estimators were obtained in terms of conditional probability moment estimation method and also, maximum likelihood estimators were obtained in terms of maximum likelihood method. Estimators obtained in terms of both methods have been observed to be equal. Thus, the models of indefinite probabilities of surviving or death were obtained under the assumption based on exponential and weibull distributions.