Batı Karadeniz Bölgesi (Bolu-Zonguldak-Bartın-Kastamonu) ciğerotları (Hepaticae) florası
The liverworts (Hepaticae) flora of West Black Sea Region (Bolu-Zonguldak-Bartın-Kastamonu)
  1. Tez No: 151077
  2. Yazar: TAMER KEÇELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BARBAROS ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bryophyta, Liverwort, Flora, Western Black Sea Region, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
ÖZET Doktora Tezi BATI KARADENİZ BÖLGESİ (BOLU, ZONGULDAK, BARTIN, KASTAMONU) CİĞEROTLARI (HEPATICAE) FLORASI Tamer KEÇELİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Barbaros ÇETİN Bu çalışmada, Batı Karadeniz Bölgesi'nin (Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu) ciğerotlan florası araştırılmıştır. Araştırma alanından 1999-2003 yıllan arasında toplanan 1128 adet ciğerotu örneği teşhis edilerek Marchantiopsida (Hepaticae) sınıfından 25 familyaya ait 34 cins ve bu cinslere ait 54 takson; Anthocerotopsida (Anthocerotae) sınıfından da 1 familyaya ait 1 cins ve bu cinse ait 1 tür olmak üzere toplam 55 ciğerotu taksonu tespit edilmiştir. Bunlardan Riccardia latifrons (Lindb.) Lindb., Pedinophyllum interruptum (Nees) Kaal., Cephaloziella dentata (Raddi) Steph. ve Ptilidium pıdcherrimum (G. Web.) Vain. Türkiye'den ilk kez rapor edilmiştir. Buna ilaveten Apometzgeria pubescens (Schrank) Kuwah., Tritomaria quinquedentata (Huds.) H. Buch, Scapania aspera Bernet et M. Bernet ve Cololefezmea rosettiana (C. Massal.) Schifih. taksonian Türkiye'den ikinci kez rapor edilmiştir. 18 tür Henderson (1961b) kareleme sistemine göre 2 no'lu kareden, 2 tür de 3 no'iu kareden ilk kez rapor edilmiştir. Bölgede içerdiği takson sayısı en yüksek olan 5 familya Scapaniaceae (7 tür), Geocalycaceae (5 tür), Lophoziaceae (4 tür), Jungermanniaceae (4 tür) ve Metzgeriaceae (3 tür, 1 varyete); içerdiği takson sayısı en yüksek olan cinsler ise Scapania (6 tür), Jungermannia (4 tür), Lophocolea (3 tür) Porella (3 tür) ve Metzgerid'âv (2 tür, 1 varyete). 2004, 186 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Bryophyta, Ciğerotu, Flora, Batı Karadeniz Bölgesi, Türkiye
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. Thesis THE LIVERWORTS (HEPATICAE) FLORA OF WESTERN BLACK SEA REGION (BOLU, ZONGULDAK, BARTIN, KASTAMONU) Tamer KEÇELİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Barbaros ÇETİN This study covers the hepatic flora of Western Black Sea Region (Bolu, Zonguldak, Bartın, Kastamonu) of Turkey. The study was carried out during 1999-2003 and 1 128 specimens were collected. After identification of the specimens 54 liverwort (Hepaticae) taxa belonging to 25 families and 34 genera, and a hornwort (Anthocerotae) species belonging to 1 family and 1 genera have been determined. Among them Riccardia latifrons (Lindb.) Lindb., Pedinophyllum interruption (Nees) Kaal., Cephaloziella dentata (Raddi) Steph. and Ptilidium pulcherrimum (G. Web.) Vain, were recorded firstly from Turkey. Additionally, Apometzgeria pubescens (Schrank) Kuwah., Tritomaria quinquedentata (Huds.) H. Buch, Scapania aspera Bernet et M. Bernet and Cololejeunea rosettiana (C. Massal.) Schifm. are second records for the liverwort flora of Turkey. 18 taxa are new records for the 2. grid square and 2 taxa are new records for the 3. grid square according to the system of Henderson (1961b). In the study area, the richest 5 families are Scapaniaceae (7 species), Geocalycaceae (5 species), Lophoziaceae (4 species), Jungermanniaceae (4 species) and Metzgeriaceae (3 species, 1 variety); the richest genera are Scapania (6 species), Jungermannia (4 species), Lophocolea (3 species), Porella (3 species), and Metzgeria (2 species, 1 variety). 2004, 186 pages