Zonguldak ve çevresinde maki formasyonunun floristik analizi
A Floristic analysis of the maquis formation around Zonguldak and its environs
- Tez No: 120893
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KETENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Maquis, Pseudomaquis, Zonguldak, Turkey
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK VE ÇEVRESİNDE MAKİ FORMASYONUNUN FLORİSTİK ANALİZİ Serap KAYNAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Osman KETENOĞLU Bu araştırma Zonguldak çevresinde yer alan Karadeniz makisi'nin floristik özelliklerinin ve Karadeniz'de görülen maki formasyonunun tipik Akdeniz makisinden farklılıklarının ortaya çıkarılması için gerçekleştirilmiştir. Araştırma Bölgesi, Oseyanik ve Sub Akdeniz iklimleri etkisi altında kalmaktadır. Araştırma bölgesinden toplanan 55 familyaya ve 267 türe ait bitki örneklerinin tanımlanması ve değerlendirilmesi sonucunda Karadeniz'de maki formasyonunun Avrupa Sibirya türleri ile karışık olarak bulunduğu ve topografik şartlara bağlı olarak kesintili bir yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Alandan 26 endemik tür toplanmış olup, bu türlerin tüm türlere oranı %6'dır. Türlerin Floristik Bölgelere göre dağılımı ve oranlan şöyledir: Av.-Sib. %33,3 Akdeniz %15.3, İran-Turan %4.49, diğerleri %46'dir. 2002, 70 Sayfa ANAHTAR KELİMELER : Flora, Maki, Pseudomaki, Zonguldak, Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A FLORISTIC ANALYSIS OF THE MAQUIS FORMATION AROUND ZONGULDAK AND ITS ENVIRONS Serap KAYNAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Osman KETENOGLU This study has been conducted to investigate the floristical characteristics of Black sea Maquis formation around Zonguldak Province in order to make comparisons and emphasize the differences with Mediterranean Maquis formation. The study area has Oceanic and Mediterranean climate. The identification and assessment of 267 plant species belonging to 55 families in the study area show that Black sea Maquis formation has a fragmented distribution depending on the topographic conditions and includes species from Mediterranean and Euro-Siberian plant species. 6% of the species collected from the study area are endemic species. The distribution rates of the species into the floristical regions are as follows: Euro-Sib. %33.3, Irano-Turanian %4.49, Medit.%15.3, others %46. 2002, 70 Pages