Bazı kuaterner amonyum tuzlarının sentezi
Synthesis of some quaterner ammonium salts
- Tez No: 120916
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN OBALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Quaternary ammonium salts, Cationic surfactants, Chlorohydroxypropyl esters
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI KUATERNER AMONYUM TUZLARININ SENTEZİ Abdurrahman OSMAN Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Metin OBALİ Bu çalışmada, yağ asidi, tersiyer amin ve epikilorhidrinin tek basamaklı reaksiyonu sonucu, molekülünde ester ve hidroksil yan gurupları bulunan, yüzey aktiflik gösteren bazı kuaterner amonyum tuzlarının sentezi araştırılmıştır. Yukardaki reaksiyondaki, tersiyer aminin bazlığı ve sterik engelliğinin ürün verimindeki etkisi incilenmiştir. Sentezlenen bileşikler preparatif ince tabaka ve kolon kromatografîsi yöntemleriyle saflaştırılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin yapılan FT-IR ve 'H-NMR spektroskopik yöntemler ile aydınlatılmıştır. 2002, 63 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kuaterner amonyum tuzu, Kat'yonik yüzey aktif madde, Klorhidroksipropil esterler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS OF SOME QUATERNARY AMMONIUM SALTS Abdurrahman OSMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Metin OBALİ In this study, synthesis of some quaternary ammonium salts, containing ester and hydroxyl sub groups in its molecule and having surface activity, were carried out by one-step reaction of fatty acid, tertiary amines and epichlorohydrin has been investigated. The effect of basicity and steric hinderance of the tertiary amine on product yield were studied for the above reaction. The products were purified by thin layer and column chromatography. The structure of the compounds have been elucidated by FT-IR and 'H-NMR spectroscopic methods. 2002, 63 pages