Aminobenzo (c) sinnolinlerin sentezi ve reaksiyonları
Synthesis of aminobenzo (c) cinnoline and their reactions
- Tez No: 120915
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzo[c]cinnoline, reduction, disazo dyes
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AMÎNOBENZO[C]SİNNOLİNLERİN SENTEZİ VE REAKSİYONLARI ' Aliya JUSİPBEK Ankara Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Emine KILIÇ Bu çalışmada 3,8-diaminobenzo[c]sinnolin ve 5-oksit türevi ben /idinin nitrolanmasıyla elde edilen 6,6'-dinitrobenzidinin indirgen halkalaşma reaksiyonuyla sentezlenmiştir. 3,8-Bis[(2-Mdroksinaftil)azo]benzo[c]sinnolin, 5-oksit türevi ve 8-amino[(2- hidroksinaftil)azo]benzo[c]sinnolin, 3,8-diaminobenzo[c]sinnolin ve 5-oksit türevinin diazolanması ve diazonyum tuzunun P-naftol ile kenetlenmesi sonucu hazırlanmıştır. Bileşiklerin yapılarının aydınlatılmasında spektroskopik yöntemler ve element analizi kullanılmıştır. 2002, 38 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Benzo[c]sinnolin, indirgenme reaksiyonu, disazo boyarmaddeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS OF AMINOBENZO[C]CINNOLINE AND THEIR REACTIONS AliyaJUSlPBEK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor Prof. Dr. Emine KILIÇ In this work 3,8-diaminobenzo[c]cinnoline and its 5-oxide derivative were synthesized by the reductive cyclisation of 6,6'-dinitrobenzidin prepared from the nitration reaction ofbenzidin. 3,8-Bist(2-hydroxynaphthyl)azo]benzo[c]cinnoline, its 5-oxide and 8-amino-3-[(2- hydroxynaphthyl)azo]benzo[c]cinnoline were prepared by diazotization of corresponding diaminobenzo[c]cinnolines followed by coupling of the resultant diazonium salts with p-naphtol. The compounds have been characterized by spectroscopic methods and elemental analysis. 2002, 38 page