Bazı tersiyer aminlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının tayini
Determination of some tertiary amines and quaternary ammonium salts
  1. Tez No: 128827
  2. Yazar: İBRAHİM ENDER MÜLAZIMOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: îyon çifti kompleksi, farmasötik, ticari ilaçlar, spektrofotometrik metot, Ion-pair complexes, pharmaceuticals, commercial drugs, spectrophotometric method. n
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZt BAZI TERSİYER AMİNLERİN VE KUATERNER AMONYUM TUZLARININ TAYİNİ İbrahim Ender MÜLÂZIMOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik alanlar Eğitimi Anabilim Dalı (Kimya Öğretmenliği Programı) Danışman: Doç. Dr. Erdal ÖZKAN 2002, 53 Sayfa Jüri: ProtDr.TevfikATALAY Doç. Dr. Erdal ÖZKAN Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL Bu çalışmada, basit ve hassas spektrofotometrik metot kullanılmıştır. Çalışma için, tersiyer amin ve kuaterner amonyum kısımları içeren dört ilaç seçilmiştir. Metotta, seçilen ilaçların morin dihidrat ile etkileşimleri esas alınmıştır. Bunun için de morin dihidrat, N-hidroksimaleimit ile yükseltgenmiş, organik çözücü ortamında çok renkli iyon çiftleri içeren kompleksler elde edilmiştir. N-hidroksimaleimit konsantrasyonunun optimum şartları tesbit edilerek iyon etkisi minimuma indirilmiştir. Oluşturulan renkli iyon çifti komplekslerinin absorbanslarmın 440 nm'de ölçümleri yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda, 5-30 u,g/ml arasında Beer Kanunu' nun geçerli olduğu, bu aralığın dışında ise önemli hatalar verebilecek sapmalar gösterdiği tesbit edilmiştir. Metot, bu çalışmada ticari dozaj formları için başarıyla uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M. Sc Thesis DETERMINATION OF SOME TERTIARY AMINES AND QUATERNARY AMMONIUM SALTS İbrahim Ender MÜLÂZIMO?LU Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertmant of Chemistry Education Supervisor. Assoc Prof. Dr. Erdal ÖZKAN 2002, 53 Page Jury: Prof.Dr.TevfikATALAY Assoc Prof. Dr. Erdal ÖZKAN Assoc Prof. Dr. Zafer YAZICIGİL In this study, the sample and the sensitive spectrophotometric method was used for this study four different medicine which have tertiary amines and quaternary ammonium parts were used. This method is based on the interaction of these medicines with morin dihydrate. For this reason, ion-pair complexes were obtained in the organic solvent medium after the oxydation of morin dihydrate by N-hydroxymaleimkie. The concantration of N-hydroxymaleimide was optimized so that the oxydation effect of this ion was minimum. The absorbans of the obtained ion-pair complexes were measured at for 440 nm. As a result of this study in the range of 5-30 ug/ml the Beer Law is lineerry proportionally with the concantration of ion-pair complexes. Beyond this concantration range significant amount of deviation has been observed. This method is succesfully applied in this research for commercial dosage forms.