Kiraz-vişne anaçlarının in vitro çoğaltımı
In vitro propagation of cherry rootstocks
- Tez No: 120956
- Danışmanlar: PROF.DR. MENŞURE ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Rootstocks, cherry, mahaleb, in vitro micropropagation, shoot tip culture
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Doktora Tezi KİRAZ-VİŞNE ANAÇLARININ in Vitro ÇOĞALTIM Melekber SÛLÜŞOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Menşure ÇELİK Bitkisel materyal olarak SL-64, F 12/1, İdris (S-AB1) ve İdris (K-KK1) kiraz-vişne anaçlarına ait sürgün uçlarının kullanıldığı denemede, BAP (0.5, 1.0 ve 2.0 mg/l)+ İBA (0.1, 0.5 ve 1.0 mg/1) hormon kombinasyonları ile MS ve WPM temel besin ortamlarının, sürgün çoğaltımına etkileri incelenmiştir. WPM besin ortamı, anaçlarda sürgün ucu ölümlerini ve vitrifikasyonu artırmış, MS besin ortamı ise sürgün gelişimi için uygun ortam olarak belirlenmiş ve 1.0 mg/1 BAP -l- 0.5 mg/1 İBA kombinasyonu, anaçların hepsinde en iyi proliferasyonu ve sürgün verimini sağlamıştır. Köktenine aşamasında da MS besin ortamı kullanılmış ve bu ortamda, 0.1, 0.5, 1.0 ve 2.0 mg/1 İBA dozları denenmiştir. Anaçlar içinde köklenme başlangıcı en erken SL-64, en geç F 12/1 de belirlenmiş, idris anaçları, bu iki anaç arasında yer almıştır. En yüksek ve sağlıklı köklenme değerleri, 0.5 mg/1 İBA içeren ortamdan alınmış, 2.0 mg/1 İBA ise İdris (S-AB1 ve (K-KK1) anaçlarında köklenme oranını artırmasına karşın, oluşan köklerin kalluslu, kırılgan ve yapışık yapıda olduktan görülmüştür. Buna karsın, % 0.2 veya % 0.3 aktif kömür içeren ortamlarda, köklenme değerleri ya çok düşük olmuş (İdris (K-KK1), F 12/1), ya da hiç köklenme gerçekleşmemiştir. Denemede, 0.5 mg/1 İBA içeren ortama dikilen ve 7 gün karanlıkta tutulan sürgünlerde, sürekli olarak 16 saat aydınlık ve 8 saat karanlıkta geliştirilen sürgünlere göre köklenme artarken, idris (S-AB1) anacında köklenme oram düşük olarak belirlenmiştir. Adaptasyon aşamasında bitkicikler, torf ve perlit (1:1) içeren plastik saksılara (200 mi) dikilerek, üzerlerine plastik torbalar geçirilmiş ve torbalarda açılan delikler kademeli artırılarak, dış koşullara alıştırılmışlardır. Adaptasyon aşamasında yaşama oranlan, SL-64'de % 43.2, F 12/1 "de % 39.9, İdris (S- ABl)'de %63.8, İdris (K-KKl)'de %60.3 olarak saptanmış ve idris tipleri çoğaltma ve adaptasyon aşaması sonuçlarına göre, umut verici tipler olarak görülmüştür. 2002, 140 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Anaç, Kiraz-vişne, idris, in vitro mikro çoğaltım, sürgün ucu kültürü
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis In Vitro PROPAGATION OF CHERRY ROOTSTOCKS MelekberSÜLÜŞO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor Prof.Dr. Menşure ÇELİK This experiment was carried out to determine the effects of different BAP (0.5, 1.0 and 2.0 mg/1) and IBA concentrations (0.1, 0.5 and 1.0 mg/1) in MS and WPM media on proliferation of shoot tips and IBA concentrations (0.1, 0.5, 1.0 and 2.0 mg/1) in MS medium on rooting of SL-64, F 12/1, mahaleb (S-AB1) and mahaleb (K-KK1). During the proliferation, WPM caused shoot tip death and vitrification, MS yielded highly satisfactory results on shoot growth and 1.0 mg/1 BAP + 0.5 mg/1 IBA gave the best performance for shoot proliferation in all rootstocks. Root initiation was observed in the order of SL-64, mahaleb and F 12/1. The highest and healthiest roots formation was obtained with 0.5 mg/1 IBA. Although 2.0 mg/1 IBA increased the rooting rate of mahaleb (S-AB1, K-KK1), but the roots were fragile. In the media containing 0.2% or 0.3% active coal, mahaleb (K-KK1) and F 12/1 had very low rooting, and mahaleb (S-AB1) did not root After planting of shoot tips in MS supplemented with 0.5 mg/1 TBA and keeping in dark for 7 days, shoots of all rootstocks, except S- AB1, had higher rooting rates compared to the shoot lips kept continuously under 16 h light and 8 h dark conditions. Plantlets were acclimatized by planting them in plastic containers containing torf and perlite (1:1) and covering by perforacted plastic bags. Survival rates were 43.2% in SL-64, 39.9% in F 12/1, 63.8% in mahaleb (S-AB1) and 60.3% in mahaleb (K-KJC1). Mahaleb types were considered as promising rootstocks for cherries, according to the results obtained in proliferation, rooting and acclimatization 2002, 140 pages