Ankara Gölbaşı özel çevre koruma alanı ve yakın çevresinin arazi değerlendirmesi
Land evaluation of the Gölbaşı-Ankara special protected area and its vicinity
  1. Tez No: 120957
  2. Yazar: ORHAN DENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Land Utilization Type, Land Characteristics. Mapping Units, Land Use Suitability Classification, Land Assessment
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA GÖLBAŞI ÖZEL ÇEVRE KORUMA ALANI VE YAKIN ÇEVRESİNİN ARAZİ DEĞERLENDİRMESİ Orhan Dengiz Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr Mahmut Yüksel Bu çalışmayla Ankara-Gölbaşı özel çevre koruma alanı ve yakın çevresinin şimdiki arazi kullanım durumlarının belirlenmesi ve potansiyel arazi kullanım planlamasının yapılması amaçlanmıştır. Potansiyel arazi kullanımının oluşturulması için esas olacak verileri sağlamak amacıyla öncelikle jeolojik ve topografik haritaların kullanılmasıyla araştırma alanının temel toprak etüd ve haritalama çalışması yapılmıştır. Toprak profillerinden alınan örneklerin laboratuar analiz sonuçlarına göre araştırma alanında bulunan topraklar toprak taksonomisi göz önüne alınarak Entisol, Inceptisol. Mollisol ve Alfısol olarak sınıflandırılmıştır. Toplam 19 seride 7 alt ordo. 10 büyük grup ve 19 alt grup belirlenmiş, sınırları 1 : 25 000 ölçekli harita üzerinde gösterilmiştir. Araştırma alanının çevre, iklim ve sosyo-ekonomik özelliklerine göre 28 farklı arazi kullanım türü belirlenmiş ve tanımlanmıştır. Toprak karakteristikleri ile arazi kullanım türlerinin istekleri karşılaştırmak suretiyle arazi uygunluk sınıflaması yapılmış ve potansiyel kullanım haritası hazırlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, değerlendirmeye alınan sulu tarım türlerinin tümüne çok veya orta uygun arazi miktarı 1 1480.9 ha iken, kuru tarım kullanım grubunda yer alan arazi kullanım türlerinin tümünün yetiştiriciliğine uygun arazi miktarı ise 26667.3 ha dır. Araştırma alanının % 81.8' nin tarıma elverişli, % 18.2'nin ise tarım dışı arazilerden oluştuğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırma alam topraklarının % 67.1'i mühendislik uygulamaları gerektiren 8 arazi kullanım türü için uygunluk gösterirken, geri kalan % 32.9 u uygun değildir. 2002, 249 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Arazi Kullanım Türü, Arazi karakteristikleri, Haritalama birimi, Uygunluk sınıflaması, Arazi değerlendirme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis LAND EVALUATION OF THE GÖLBAŞI-ANKARA SPECIAL PROTECTED AREA AND ITS VICINITY Orhan Dengiz Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Mahmut Yüksel The aim of this study is to determine present land use and prepare ideal potential land use for Gölbaşı-Ankara special protected areas and its vicinity. In order to obtain the basic data that are essential for potential land use, a soil survey and mapping study was initially carried out by using topographic and geological maps. In the research area, according to the results of laboratory analyses of soil samples taken from soil profiles, taking into consideration of soil taxonomy these soils were classified as Entisol, Inceptisol, Mollisol and Alfisol. The soils were grouped under 7 suborder, 10 great groups and 19 sub groups within 19 soil series and soil boundaries were shown on the 1: 25 000 scale map. According to the climatic, environmental and social-economical characteristics of region, 28 different land utilization types have been identified and described. By matching the soil characteristics with land utilization types requirements, a land use suitability classification was done and potential land use was prepared on the 1 : 25 000 scale map. According to the results, while amount of area appropriate for irrigation is 1 1480.9 ha, 26667.3 ha of study area is suitable for rain fed farming. It was found that 81.8 % of study area was suitable for agriculture and the rest of it (18.2 %) is non-agricultural use. In addition that, while 67.1 percentage of study area's soils is suitable for 8 land utilization types which require engineering application, the remain of area is non suitable for engineering purpose. 2002, 249 pages