Beypazarı-Eğriova yayla ekosisteminin bütüncül yönetimi üzerinde bir araştırma
A Research on the integrated management of Beypazarı-Eğriova Yayla (High plateau) ecosystem
- Tez No: 120962
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN BAŞAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yayla (high plateau) ecosystem, Karaşar, Eğriova, integrated management, geographic information systems, recreation and tourism
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZET Doktora Tezi BEYPAZARI-EĞRİOVA YAYLA EKOSÎSTEMÎNİN BÜTÜNCÜL YÖNETİMİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA S. Gül GÜNEŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Metin BAŞAL Türkiye'de yazın yaylalara çıkmak, geleneksel bir aktivitedir. Son yıllarda ise bu alanlar, rekreasyon ve turizm faaliyetleri açısından da dikkat çekmeye başlamıştır. Çalışma alam olan Beypazarı-Eğriova Yayla Ekosistemi Ankara'nın 126 km. kuzeybatısında yer almasına rağmen henüz Karaşar halkı haricinde çok az tanınmaktadır. Araştırmada amaç; Egriova yayla ekosisteminin turizm ve rekreasyona yönelik faaliyetlere açılması durumunda; alanının sahip olduğu değerlerin korunması ile insan aktiviteleri arasındaki çelişkiyi mimimuma indirecek“bütüncül bir yönetim anlayışının”ortaya konmasıdır. Araştırma için“anket”ve Coğrafi Bilgi Sistemleri kapsamında“nitelik haritalarının ortaya konması”(alan analizleri) iki temel yöntem olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, öncelikle alana ilişkin veriler toplanarak ve bilgisayar ortamına aktarılmış; daha sonra alan analizleri gerçekleştirilmiş ve alan kullanım kararlan belirlenmiş ve son olarak da bütüncül yönetime ilişkin esaslar ve organizasyon modeli ortaya konmuştur. 2002, 201 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Yayla ekosistemi, Karaşar, Eğriova, bütüncül yönetim, coğrafî bilgi sistemleri, rekreasyon, turizm.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A Research on the Integrated Management of Beypazan-Egnova Yayla (High Plateau) Ecosystem S. Gül GÜNEŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor Prof.Dr. Metin BASAL In Turkey, moving to yayla (high plateau) in summer is a traditional activity. Nowadays, these areas are becoming attractive for recreation and tourism activities. Although Beypazan-Egnova yayla ecosystem, the study area, is located in 126 km. northwest of Ankara; the area is only familiar to very limited number of people except for Karaşar public. The aim of this study is to evaluate an“integrated management approach”which minimizes the contradictions between conservation of Eğriova yayla' assets and human activities if area opens to recreation and tourism activities. For the study, Geographic Information Systems, used to land analysis and display of the quality maps, and questionnaire were determined as two main methods. In this context; as a first step, all relevant data were complied into the computer for making land analysis. Secondly, land use decisions were taken. And lastly, some fundamental principles and organization model for“integrated management”of Eğriova yayla ecosystem were determined. 2002, 201 pages