Spodoptera littoralis (BOİSD. )'in değişik populasyonlarında chlorpyrifosa duyarlılık farklarının radyoizotop izleme tekniği ile saptanması üzerine araştırmalar
Investigations on sensibility to chloropyrifos of different populations of Spodoptera littoralis (BOISD. ) by radiotracer technique
  1. Tez No: 120964
  2. Yazar: BERNA ÖZYARDIMCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞET KILINÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Spodoptera littoralis, C-14 chlorpyrifos, AChE activity, trichloropyridinol, sensibility, radiotracer technique, TLC
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Doktora Tezi SPODOPTERA LITTORALIS (BOISD.)'ÎN DEĞİŞİK POPULASYONLARINDA CHLORPYRIFOS'A DUYARLILIK FARKLARININ RADYOİZOTOP İZLEME TEKNİĞİ İLE SAPTANMASI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Berna ÖZYARDIMCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Neşet KILINÇER Bu çalışmada S. littoralis'ia Adana ve Antalya populasyonlarının, hassas populasyonla karşılaştırmak suretiyle, organik fosforlu bir insektisit olan chlorpyrifosa duyarlılık farkları, ayrıca bu farklılıkların nedenleri radyoizotop izleme yöntemiyle araştırılmıştır. Bu amaçla, populasyonların dayanıklılık oranlan, AChE aktiviteleri, vücut dışında kalan, absorbe edilen, vücuttan atık ve salgılarla atılan C-14 chlorpyrifos miktarları, ayrıca C-14 chlorpyrifosun vücut içinde ve dışkıdaki değişim miktarı ve değişim ürünleri ince tabaka kromotografi yöntemiyle incelenmiştir. Hassas populasyona göre, Adana populasyonunda 9 kat, Antalya populasyonunda 4 kat dayanıklılık gözlenmiştir. Adana ve Antalya populasyonlarının AChE enzim aktivitesinde, chlorpyrifos uygulandığında normal aktivite düzeyine göre bir değişim olmamış, enzimin duyarsızlaştığı saptanmıştır. Hassas populasyonda ise belirgin bir düşüş olmuştur. Vücut içine alman chlorpyrifos miktarı, 24 saatin sonunda hassas populasyonda artarak % 66' ya ulaşırken, bu oran Adana ve Antalya populasyonunda % 30 bulunmuştur ve bu populasyonlarda chlorpyrifos hızla vücuttan dışkı ile atılmıştır. Chlorpyrifosun ana metaboliti TCP en yüksek oranda hassas populasyonda 24 saatin sonunda oluşmuştur. 2002, 80 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Spodoptera littoralis, C-14 chlorpyrifos, AChE aktivitesi, trichloropyridinol, duyarlılık, radyoizotop izleme tekniği, TLC
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis INVESTIGATIONS ON SENSIBILITY TO CHLORPYRIFOS OF DIFFERENT POPULATIONS OF SPODOPTERA LITTORALIS (BOISD.) BY RADIOTRACER TECHNIQUE Berna ÖZYARDMCI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Neşet KTLINÇER In this study, Adana and Antalya populations of S. littoralis were investigated on sensibility to chlorpyrifos and reasons for the sensibility in comparison with a susceptible population by using radiotracer technique. For this purpose, relative resistance ratios, inhibition of AChE activity, distribution, absorbtion and fate of C-14 chlorpyrifos were determined and metabolites were analyzed in the body and the excrete by radio-thin layer chromatography (TLC). In comparison with susceptible population, relative resistance ratios were found 9 times in Adana and 4 times in Antalya. When chlorpyrifos is applied, reduced sensitivity of AChE activity was observed both in Adana and Antalya populations; so their AChE activities remain stable without having any significant change, while significantly decreased in susceptible population. Absorbed chlorpyrifos amount inside was found 66 % at 24 hours after treatment in susceptible population, whereas that value was determined approximately 30 % in Adana and Antalya populations. Chlorpyrifos was rapidly excreted in those populations. Parent metabolite TCP of chlorpyrifos was determined mostly in susceptible population at 24 hours after treatment. 2002, 80 pages