Birinci derece deprem bölgelerindeki çok katlı betonarme binaların zayıf katlarının irdelenmesi ve güçlendirilmesi
Research and restrength of week floors of zones of multistorey reinforced concrete buildings at first degree earthquake zones
- Tez No: 121213
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAYIL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Zayıf Kat, Betonarme, Dolgu Duvar, Earthquake, week floor, reinforce concrete, filling wall
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGELERİNDEKİ ÇOK KATLI BETONARME BİNALARIN ZAYIF KATLARININ İRDELENMESİ ve GÜÇLENDİRİLMESİ ibrahim Halil FTNCAN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2002, Sayfa: 131 İnsanlık tarihi boyunca insanların ticaret yapma isteği ve bunun için sınır tanımaması, bazen kötü sonuçlar vermiştir. Günümüzde de bu ticari istek ve kaygı artarak devam etmektedir. Bu kaygının sonucunda da insanların yaşam alanlarıyla, iş yeri alanlarını iç içe oluşturma fikrini cazip kılmıştır. Bu süreç ise teknik açıdan mahsurlu binaların oluşmasına sebep olmuştur. Bina altlarında yapılan işyerlerinin ticari kaygı da düşünülerek yüksek ve geniş hacimli yapılması binanın genel yapısından farklı olarak zayıf yapıların oluşmasına ve yapının rij itlik ve dayanımının bozulmasına sebep olmaktadır. Yapılan inceleme sonucunda; dolgu duvarların yapının taşıyıcı elemanlarıyla birlikte hareket ederek, yapının yanal deplasman yapmasını engellediği ve rijitliliği ve dayanımı artırdığı ortaya çıkmıştır. Zayıf kat oluşmuş yapıda, perde duvarların tek başına yetersiz olduğu ve dolgu duvar yapılması gerektiği veya perde duvar brüt alanını yaklaşık olarak iki kat artırmak gerektiği, perde duvarın olmadığı yalnızca çerçeve sistemle yapılan binaların deprem bölgelerinde yönetmelikte belirtildiği gibi bina yapılmasının mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Master Thesis RESEARCH AND RESTRENGTH OF WEEK FLOORS OF ZONES OF MULTISTOREY REINFORCED CONCRETE BUDLDINGS AT FIRST DEGREE EARTHQUAKE ZONES Ibrahim Halil FİNCAN University of Harran Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering 2002, 131 Pages In the history, human's unlimited desire to make trading sometimes gave bad results. Nowadays, this trading desire and anxiety are increasingly going on. The anxiety appealed to construct residences and trading centres together. In this period caused to construct unwise and bad quality buildings. Shops, which have been opened on the ground floors of the residences with huge openings to save the place and money, decrease the structure rigidity and resistance. According to the research result, it is found that filling walls obstruct horizontal deflections and support the structure, and increase the rigidity and resistance of the structure as a member of column-beam system. The research showed that only shear wall is not enough and filling walls are required or gross area of shear wall must increase two times more in a structure, which has a week floor. The research also stated that construct a building without shear wall (with only column-beam system) is impossible in a seismic zone as mention in the specifications.