Bazı şifalı bitkilerin ekonomiye kazandırılması: Şerbetçi otu (Humulus lupulus L.) bitkisinin antioksidan, sitotoksik, enzim aktif özüt ve bileşenlerinin belirlenmesi
Identification of antioxidant, cytotoxic, enzyme active components from Humulus lupulus L. extracts
  1. Tez No: 326633
  2. Yazar: FERAH CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Gıda Mühendisliği, Kimya, Biochemistry, Food Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Şerbetçi otu, özütler, DPPH, CUPRAC, TEAC, FRAP, Sitotoksisite, Enzim aktivite/inhibisyon, VLC, HPLC-UV, GC-MS/LC-MS, Biyoaktif bileşenler, Humulus lupulus L, Extracts, DPPH, CUPRAC, TEAC, FRAP, Cytotoxity, Enzyme activity/inhibition, VLC, HPLC-UV, GC-MS/LC-MS, Bioactive components
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmada, Şerbetçi otu (Humulus lupulus L.) bitkisinden elde edilen 6 farklı etken özütün antioksidan aktiviteleri DPPH, TEAC, FRAP ve CUPRAC yöntemleri ile karşılaştırılmış olup, hekzan, aseton sonrası metanol, metanol (kademeli), metanol (doğrudan) özütlerinin sırasıyla bu yöntemlerle en etkili özütler olduğu belirlenmiştir. F-C reaktifi ile tayin edilen toplam fenolik bileşen miktarı % 75 etanol+% 25 su özütü için en yüksek değeri vermiştir. Humulus lupulus L. bitkisi etken özütleri için Proteaz, Tirozinaz, ß-Laktamaz enzimleri ile enzim aktivite/inhibisyon çalışmaları yapılmıştır. Özütlerin % inhibisyonları, Vmaks değerleri hesaplanarak belirlenmiştir. Etken bitki özütlerinin 9 farklı derişiminin sitotoksik etkilerinin HT29 ve Hep3B hücreleri üzerinde belirlenmesinde MTT testi uygulanmıştır ve 570 nm'de okunan soğurma değerleri grafiksel olarak gösterilmiştir.Hekzan özütüne VLC uygulanmıştır ve % 20 etilasetat ayrımı, en aktif ayrım olarak belirlenmiştir. Preparatif HPLC-UV ile elde edilen % 100 metanol SPE ayrımlarındaki bileşenlerin yapıları spektroskopik yöntemlerle belirlenmiştir. GC-MS ve LC-MS analizleri ile özütlerin bileşim analizleri yapılmış, diğer etken bileşenlerin saflaştırma ve yapısal analiz çalışmaları devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, antioxidant activities of six different active extracts obtained from Humulus lupulus L. plant were compared by DPPH, TEAC, FRAP and CUPRAC methods hexane, acetone following methanol, methanol (gradually) and methanol (directly) extracts were found as the most efficient. The amount of total phenolic components determined by F-C reagent, were found with the highest value for the mixture of ethanol 75% and water 25% extract. The enzyme activity/inhibition assays were performed by protease, tyrosinase and lactamase and % inhibition values of extracts were determined by calculating Vmax values. The cytotoxity effects of nine different concentration of active extracts were determined among Hep3B and HT29 cell lines by MTT assay. The number of living cells were determined by measuring absorbance at 570 nm. VLC was applied for the analysis of the n-hexane extract by varying mixtures of EtOAc and n-hexane. 20% EtOAc fraction were observed as the most active fraction by TLC and DPPH investigation of the fractions in MeOH. The structures of components obtained from methanol 100% fraction of SPE applied methanol extract were determined by spectroscopic methods. The components of crude extracts were determined by GC-MS/LC-MS. The purification and structural analysis studies of other active components are still continuing.