Yüksek konsantrasyonlu fosfor içeren atık suların biyolojik olarak daha yüksek verimle arıtılabilirliğinin incelenmesi
The Investigation of treatibility high phosphate concentrated wastewaters, with higher efficiencies by biologically
- Tez No: 121366
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUHİ DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik, aerobik, membran, pomza, bioreaktör, Anaerobic, aerobic, membrane, pumice, bioreactor
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET Doktora Tezi YÜKSEK KONSANTRASYONLU FOSFOR İÇEREN ATIKSULARIN BİYOLOJİK OLARAK DAHA YÜKSEK VERİMLE ARITILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ Beyhan KOCADAĞISTAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Nuhi DEMİRCİOĞLU Sabit yatak anaerobik bir reaktörle birleşik, aerobik membran biyoreaktör sisteminde, organik madde içeren sentetik olarak hazırlanmış atıksu ile yüksek kirlilik seviyesine sahip atıksuların arıtımı çalışıldı. Aerobik reaktörde karışık kültür içeren aktif çamur, anaerobik reaktörde ise biofiltre amaçlı dolgu malzemesi olarak 1-2 mm çapında pomza kullanılarak oluşturulan sabit yatak kulanılmıştır. Sistem çıkışına ayırma prosesi olarak 0.40 um gözenek çapına sahip membran düzeneği eklendi. Tüm KOİ, PO4-P, NO3-N, NO2 analizleri standart metotlara göre spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Elde edilen verimlerin literatürde rastlanan değerlere oranla yüksek olduğu ve deney sisteminin yüksek organik madde içeren atıksuların arıtımında kullanılabileceği belirgin olarak görülmüştür. Kullanılan sistemin en önemli üstünlüğünün özellikle 15-18 kgKOİ/m3.gün lük yüksek hacimsel organik yüklemelerde ortaya koyduğu %95 ve üzeri verimlerdi. 2002, 124 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE INVESTIGATION OF TREATIBILITY HIGH PHOSPHATE CONCENTRATED WASTEWATERS, WITH HIGHER EFFICIENCIES BY BIOLOGICALLY. Beyhan KOCADA?ISTAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Environmental Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nuhi DEMİRCİO?LU Synthetically prepared, high polluted wastewaters treatment has been investigated, in a membrane-bioreactor combined with fixed film anaerobic reactor system. There were mixed culture activated sludge in the aerobic reactor and a fixed film made by pumice which diameter 1-2 mm in anaerobic reactor. At the end of the aerobic reactor a membrane unit, which was 0,4 jxm pore diameter, used as a separation process. All of the COD, PO4-P, NO3-N, NO2 analyses were conducted according to the standard methods with a spectrophotometer. The determined removal efficiencies were highest from the literature and it was clearly observed that our experimental system can be used for the treatment of wastewaters highly polluted with organic matters. 95 % and upper removal efficiencies under the 15-18 kgCOD/m.d volumetric organic loading rate was one of the important characteristics of the system. 2002, 124 pages