Şekerli Beldesi (Narman) yayla vejetasyonunun mevcut durumu
The Present stutation of highland vegetation in Şekerli Village (Narman)
  1. Tez No: 121382
  2. Yazar: MAHMUT DAŞÇI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BİNALİ ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yayla, vejetasyon, botanik kompozisyon, mera kalite derecesi, Highland, vegetation, botanical composition, rangeland quality degree
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ŞEKERLİ BELDESİ (NARMAN-ERZURUM) YAYLA VEJETASYONUNUN MEVCUT DURUMU Mahmut DAŞCI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Binali ÇOMAKLI Vejetasyon etüt çalışmasının yapıldığı alan Şekerli Beldesi yaylası olup çalışma 2001 yılında yürütülmüştür. Yayla alanı, yerleşim yerinden uzaklığa, rakıma ve kullanım şekline göre farklı dört kesime ayrılarak incelenmiştir. Çalışmada; bitkisel özelliklerden botanik kompozisyon, toprağı kaplama oranı, mera kalite derecesi, mera taşıma kapasitesi ve benzerlik indeksi gibi konular ele alınırken toprak özellikleri açısından bazı fiziksel ve kimyasal özellikler incelenmiştir. Mera topraklan fiziksel ve kimyasal özellikler açısından kesimlere göre farklılık göstermiştir. Toprakların organik madde oranları incelendiğinde II. ve IV. kesiminin çok iyi, III. kesimin orta ve I. kesimin az seviyede olduğu görülmekte olup, pH yönünden nötr yada hafif asit karakterde olan mera topraklarının elverişli fosfor oranı az, potasyum oranının ise yeterli olduğu belirlenmiştir. Buğdaygiller botanik kompozisyonda ortalama olarak % 63.32 oranında baklagiller % 13.50 oranında ve diğer familyalara ait türler % 23.20 oranında tespit edilmiştir. Toprağı kaplama oram ortalama % 35.0 olarak belirlenmiştir. En yüksek mera kalite derecesi 5.18 ile n. kesimde, en düşük mera kalite derecesi ise IV. kesimde (4.3) belirlenmiştir. Mera durumu yönünden tüm kesimler orta sınıfta yer almıştır. Mera taşıma kapasitesi 1 BBHB için ortalama 9.8 da dır. Mera kesimleri arasındaki benzerlik indeksinin % 1 1 ile % 59 arasında değiştiği belirlenmiştir. Agregat stabilitesi en yüksek n. kesimde (% 89.78), en düşük I. kesimde (% 64.38) belirlenmiştir. 2002, 46 sayfa
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis THE PRESENT STUATION OF HIGHLAND VEGETATION IN ŞEKERLİ VILLAGE (NARMAN-ERZURUM) Mahmut DAŞCI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Field Crop Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Binali ÇOMAKLI This study was carried out on highland (yayla) of Şekerli village in 2001. The study area was divided into four different sites. Botanical composition, canopy coverage ratio, rangeland quality degree, carrying capacity, similarity index, physical and chemical soil properties of four different sites were determined. Chemical and physical properties of the soil were different in all sites. Organic matter content of the soil was high in site II and IV, it was moderate in site DI and low in site I. The pH of the soil was neutral or slightly asidic. Phosphorus was not sufficient while the potassium was very rich. Botanical composition was determined as 63.32 % grasses, 13.5 % legumes and 23.2 % the other plant families. The highest plant canopy ratio was 40.15 % in site IV and the lowest plant canopy ratio was 25.83 % in site HI. The average of plant coverage ratio was 35.0 %. The highest rangeland quality degree was 5.18 in site n while the lowest rangeland quality degree was 4.03 in she IV. All rangeland sites were in medium class. The average carrying capacity was 0.98 ha for a domestic animal. Similarity index among range sites ranged from 11 % to 59.0 %. Aggregate stability was the highest (89.78 %) in site II and it was the lowest (64.38 %) in site I. 2002, 46 pages