Sonlu gruplarda 2-basamak Fibonacci dizileri
2-step Fibonacci sequences in finite groups
  1. Tez No: 121435
  2. Yazar: ERDAL KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: 2- Basamak Fibonacci Dizisi, 2- Basamak Genel Fibonacci Dizisi, Nilpotent Grup, Nilpotent Sınıf, p-Grup, 2-Step Fibonacci Sequence, 2-Step General Fibonacci Sequence, Nilpotent Group, Nilpotent Class, p-Group
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Doktora Tezi SONLU GRUPLARDA 2-BASAMAK FIBONACCI DİZİLERİ Erdal KARADUMAN Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hüseyin AYDIN Bu tezde, Fibonacci sayılarının gruplardaki uygulamaları üzerinde duruldu. Bu doğrultuda exponenti p (p asal sayı) nilpotent sınıfı n olan sonlu p-grupların geren elemanları ile oluşturulan 2-basamak Fibonacci dizileri elde edildi. Daha sonra bu dizilerin son bileşenlerinin j. terimlerinde ihtiva edilen iç içe toplamların sayısı ile n > 2 için (a + b)n~2 ifadesinin binom açılımındaki katsayılar arasındaki ilişki ortaya kondu. Ayrıca nilpotent sınıfı 4 exponenti p olan sonlu p-gruplardaki 2-basamak genel Fibonacci dizisi ve bu dizinin son bileşeninin j. terimi elde edildi. 2002, 83 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis 2-STEP FIBONACCI SEQUENCES IN FINITE GROUPS Erdal KARADUMAN Atatürk University Faculty of Arts and Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin AYDIN In this thesis, it was given applications of Fibonacci numbers in groups. Thus, it was constituted 2-step Fibonacci sequences by the two generating elements of a group of exponent p (p is prime) and nilpotency class n. Then, we examine the relationship between a number of reccurrence sums involved in the j th term of the last component of the Fibonacci sequences and the coefficients of the binomial formula (a + &)n~2, for n > 2. Also, It was constituted 2-step general Fibonacci sequences by the two generating elements of a group of exponent p (p is prime) and nilpotency class 4 and j.th terms of the last components of the these sequences were obtained. 2002, 83 pages