Test türleri dikkate alınarak öğrencilerin temel kimya konularında gösterdikleri başarılarının ve bu test türlerine karşı olan tutumlarının incelenmesi
The Students' attitudes toward various test formats and their performances on each of those in general chemistry
  1. Tez No: 121443
  2. Yazar: M. DERYA ÖMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRSES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Test türleri, test tutumu, test performansı, genel kimya, çoktan seçmeli, Test format, test performance, test attitude, general chemistry, multiple choice
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi TEST TÜRLERİ DİKKATE ALINARAK ÖĞRENCİLERİN TEMEL KİMYA KONULARINDA GÖSTERDİKLERİ BAŞARININ VE BU TEST TÜRLERİNE KARŞI OLAN TUTUMLARININ İNCELENMESİ M. Derya ÖMÜR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet GÜRSES Test türlerinin eğitim ve öğretimde öğretmen ve öğrenci açısından önemli bir yer teşkil ettiğinden yola çıkarak, bu çalışmada öğrencilerin çeşitli test türlerine karşı performansları araştırıldı ve öğrencilerin bu test türlerine karşı olan tutumları incelendi. Bu amaçla öğrencilerin başarısını ölçmek için kimyanın temel konularını kapsayan çeşitli test türlerinde sorular hazırlandı ve öğrencilerin tutumlarını değerlendirmek için de bir tutum ölçeği kullanıldı. Hazırlanan testlerde kullanılan sorulara, kimyanın temel konulan olan 'atom kuramı', 'kimyasal tepkimeler' ve 'kimyasal kinetik' dahil edildi. Çalışmaya Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde okuyan 40 birinci sınıf öğrencisi katıldı. Çalışma sonucunda genel olarak öğrencilerin alternatif seçenekler sunulan çoktan seçmeli, doğru- yanlış, eşleştirmeli gibi testlerde daha başarılı oldukları, öğrencinin cevap üretmesi istenilen test türü olan klasik tür testlerde ise diğer test türlerine oranla daha az basan gösterdikleri bulundu. Test türlerine karşı olan tutumlara bakıldığında, genelde öğrencilerin çoktan seçmeli testler lehinde bir tutum sergiledikleri saptandı. Testlerin yapılandırılmasında dikkat edilmesi gereken hususlar ve testlere karşı öğrencilerin bakış açısının önemi tartışıldı. Bu konular hakkında yapılabilecek potansiyel çalışmalar için öneriler sunuldu. 2002, 115 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE STUDENT'S ATTITUDES TOWARD VARIOUS TEST FORMATS AND THEIR PERFORMANSES ON EACH OF THOSE TESTS IN GENERAL CHEMISTRY M. Derya ÖMÜR Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ahmet GÜRSES The purpose of this study is to investigate students' performances on various test formats in general chemistry and their attitudes and dispositions toward those types of tests. The present study was conducted on a sample of 40 freshmen students, who were administered several tests in general chemistry and a test attitude inventory specifically designed to assess students' attitudes towards different type formats on a variety of critical dimensions. Overall, the data from the performance tests showed that the students' performances were lower in essay type tests than in the other test formats. Additionally, the data from attitude inventory showed that students rated multiple- choice tests more favorable compared to other type of test formats. The practical significance of the results for classroom test construction are discussed and some suggestions are made about potential fiiture applications. 2002,115 pages