Bazı biber çeşitlerinin kurağa dayanımları üzerinde bir araştırma
A Research on drought resistance of some pepper varieties
  1. Tez No: 121540
  2. Yazar: UFUK MİRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN KAYNAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biber, California Wonder, Yalova Yağlık-28, yaprak su potansiyeli, kurağa dayanım, Pepper, California Wonder variety, Yalova Yağlık-28 variety, leaf water potential, drought resistance. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
BAZI BİBER ÇEŞİTLERİNİN KURAĞA DAYANIMLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA OZ Bu araştırma, 2000 ve 2001 yıllarında Çanakkale ilinde, iki farklı serada yapılmıştır. Çalışmada California Wonder ve Yalova Yağlık-28 (Capia) biber çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerin faydalı suyun belirli oranlarda azaltılmasıyla oluşturulan kuraklık koşullarına dayanım dereceleri ile bu koşullarda gösterdikleri morfolojik, fizyolojik değişimler ve farklı sulama düzeylerinde dayanım süreleri saptanmıştır. Bitkilere verilen su miktarı kısıtlandıkça yapraklardaki su potansiyelinde azalma saptanmışta. Gövde çapı, taç uzunluğu, taç genişliği ve yaprak sayısı artışı suyun kısıtlanmasıyla önemli oranda yavaşlamıştır. Aynı zamanda meyve çapı, çekirdek evi çapı, meyve eti kalınlığı ve meyve sayısında suyun kısıtlanmasıyla azalmalar tespit edilmiştir. Çiçek sayısında artış görülmüş ve kısıtlı suyun kullanılmasıyla bitkilerdeki kök uzunluğu artmış, fakat kök ağırlığı azalmışta. Bulgularımıza göre suyun kısıtlanmasıyla bitkilerde fizyolojik ve morfolojik olarak belirgin değişimler gözlenmiş, faydalı suyun %100 düzeyindeki sulanan bitkilerde herhangi bir değişim saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON DROUGHT RESISTANCE OF SOME PEPPER VARIETIES. ABSTRACT This research was carried out in 2000 and 2001 at two different greenhouses in Çanakkale. In this research California Wonder and Yalova Yağlık-28 (Capia) pepper varieties were used. Resistance of these varieties to drought conditions, which formed by reducing the useful water in specific ratios, were determined morphological and physiological changes in these conditions and their time of resistance. To different irrigation levels were also obtained. Water potential in the leaves decreased by reducing the water, which was given to the plants. Stem diameter, crown length, crown width and leaf number decreased significantly with the restriction of water. According to our findings, certain physiological and morphological differences observed on the plants with the water restriction. However there were no changes in the 100% irrigated plants.s.