A Control system for solar-electric energy conversion system
Şebeke eş-zamanlı çalışan güneş elektrik enerjisi dönüştürücüsü için kontrol sistemi
- Tez No: 121599
- Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, fotovoltaik, şebeke eşzamanlı, bulanık mantık, histerisiz bant akım kontrol, evirici, mikrodenetleyici. vı, Solar Energy, Photovoltaic, Mains synchronized, Grid connected, Fuzzy logic, hysteresis band control, inverter, microcontroller. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
öz ŞEBEKE-EŞZAMANLI ÇALIŞAN GÜNEŞ ELEKTRİK ENERJİSİ DÖNÜŞTÜRÜCÜSÜ İÇİN KONTROL SİSTEMİ YILMAZ, Arif Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent Ertan Aralık 2002, 174 Sayfa Bu tez çalışması kapsamında, bir şebeke-eşzamanlı çalışan güneş elektrik enerjisi dönüştürücüsü sisteminin tasarlanması ve gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Sistem bir fotovoltaik modül grubundan ve bir akıllı eviriciden oluşmaktadır. Evirici bir denetleyici tarafından yönetilmekte ve DC enerjiyi AC enerjiye çevirerek şebekeye aktarmaktadır. Bu sistem ev, apartman veya ofis türü binalarda kullanılmak üzere elektrik enerjisi üretimi için düşünülmüştür. Güneş var iken bina, güneşten elde edilen enerjiyi kullanmakta, güneş yetersiz iken gereken enerji ihtiyacı şebekeden karşılanmaktadır. Güneşten üretilen fazla enerji şebekeye aktarılmaktadır. Güneş enerjisi, DC elektrik enerjisine fotovoltaik modüller kullanılarak çevirilir. DC enerji, şebeke eşzamanlı çalışabilen, birim güç katsayısında çıkış sağlayabilen akım kontrollü bir H-köprü evirici ile AC şekline çevirilir. H-köprü evirici, bir maksimum güç noktası izleyen denetleyici tarafından verilen referans akım değerini, histeresiz bant modülasyon tekniği kullanarak üretir.Maksimum güç noktası izleyen denetleyici, fotovoltaik modüllerden elde edilen değişken güç miktarının yakından takip edilmesi ve şebekeye aktarılabilmesi amacı ile kullanılır. Bu tezde, olabildiğince fazla enerjinin üretilmesi amacı ile Maksimum güç noktası izleme, mikrodenetleyici üzerinde çalışan bir bulanık mantık denetleyicisi ile sağlanmaktadır. Sistem elektroniğinin şebekeden izolasyonunun sağlanması ve yüksek verim elde etmek amacı ile bir toroid transformatör kullanılmıştır. Sistemin çalışmasının izlenmesi amacı ile bir veri izleme sistemi tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Veri izleme sistemi, panellerin güneşlenmesini ve ısısını, gerilim ve akımını, şebekeye aktarılan akım ve şebeke gerilimini ölçmektedir. Sistemin çalışması, maksimum güç izleme yeteneğinin incelenmesi amacı ile değişik güneş koşullarında test edilmiştir. Sistem verimi, şebeke ile eşzamanlı çalışma ve çıkış güç kalitesi ile ilgili elde edilen bilgiler sonuçlar kısmımda sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CONTROL SYSTEM FOR MAINS-SYNCHRONIZED SOLAR ELECTRIC CONVERTER YILMAZ, Arif M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof Dr. H.Bülent ERTAN December 2002, 174 pages Within the scope of this thesis, design and implementation of a mains synchronized solar electric energy converter system is aimed. The system consists of a photovoltaic array as DC power source and an intelligent inverter. The inverter is supervised by a controller and converts the DC electricity to AC in order to supply to the mains. The system is intended to be used in such buildings as houses, apartments, or offices. It is used to provide the electricity of the building from photovoltaic modules when the solar energy is available, and when there is no sun, the required energy for the building is drawn from the mains. If the amount of produced solar energy is larger than the requirement of the building, it is transferred to mains. Solar energy is converted to electricity by photovoltaic modules in the form of DC power. DC is converted to AC form by a mains-synchronized, unity power factor output and current-controlled H-bridge inverter. The inverter stage uses hysteresis band modulation to produce the current setting, which is calculated by a maximum power point tracking controller. iiiThe maximum power point tracker assures that the power available on the photovoltaic modules is closely tracked and fed to the mains. In this thesis, to produce as much power as possible, maximum power point tracking is performed by a fuzzy logic controller, which runs on a microcontroller. In order to isolate the electronics from the mains and obtain high efficiency, a toroidal transformer is used to connect the system to mains. For inspection of the operation of the system, a datalogging system is also designed and implemented. The datalogging system measures insolation by sun and temperature of photovoltaic modules, the output voltage and current of photovoltaic modules and the mains voltage and current. The operation of the system is tested under different insolation conditions to inspect its maximum power point tracking capability. The system efficiency, synchronization to mains and output power quality is also investigated in the results chapter of this thesis.