Sıcak tel probunun kalibrasyonu
The Calibration of hot wire probe
  1. Tez No: 121619
  2. Yazar: SİBEL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERPİL ÖZKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıcak tel anemometresİ, Kalibrasyon, Sıcak tel probu. TCYttettöeRPrtMiajmTLP MMfiMAimSVON M£MKEEİ, Hot wire anemometry, Calibration, Hot wire probe
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
m SICAK TEL PROBUNUN KALİBRASYONU ÖZET Sıcak tel anemometresi, uzun yıllardır akışkanlar mekaniğinde bir araştırma cihazı olarak kullanılmaktadır. Küçük sensör elemanının kısa tepki süresi, yüksek hassasiyeti ve akışla olan etkileşimi sıcak tel anemometresini diğer ölçüm metotlarına tercih etmek için yeterli sebeplerdir. Yeni hız ölçme sistemlerinin çıkmasına rağmen sıcak tel anemometresi uygulamaları halen yaygın olarak devam etmektedir. Bu çalışmada, tek telli bir 55P11 sıcak tel probunun kalibrasyonu yapılmıştır. Daha sonra hava akım tezgahında aynı anda pitot tüpü ve kalibrasyonu yapılan 55P11 probu ile hız ölçümü yapılarak kalibrasyonun doğruluğu araştırılmıştır. Kalibrasyon, sabit sıcaklık anemometresine ait akış ünitesinin tam merkezinde farklı hız ve sıcaklıklarda gerçekleştirilmiştir. Hava akım tezgahında, pitot tüpü ve sıcak tel probu hava akışı ile aynı doğrultuda olacak şekilde yerleştirilmiştir. Hız Ölçümü, on farklı debi değeri için belirlenen noktalarda yapılmış ve daha sonra pitot tüpü ve sıcak tel probunun ölçtüğü hızlar karşılaştırılmıştır. Deney tekniği açıklanmış ve deney sonuçları sunulmuştur. Kalibrasyon ve deney esnasında data eldesi, sıcak tel sistemine ait Stream Ware adlı bir paket program kullanılarak sağlanmıştır. Kalibrasyon denklemleri, 4. dereceden eğri uydurularak elde edilmiştir. Ayrıca bu denklemler, kalibrasyon katsayıları belirlenerek King Kanunu formunda da verilmiştir. Sonuç olarak, yapılan kalibrasyonlarda hata oranlarının oldukça küçük, pitot tüpü ve sıcak tel probu ile ölçülen hız değerlerinin birbirine uyum.gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IV THE CALIBRATION OF HOT WERE PROBE ABSTRACT The hot wire anemometry has been used for many years as a research tool in fluid mechanics. The small sensing element's short response time, high sensitivity and interference with flow are enough reasons for preferring hot wire anemometry to other methods of measurements. In spite of the introduction of new velocity measurement systems, the applications of hot wire anemometry are still expanding. In this study, the calibration of a single wire 55P1 1 was carried out. Later, the accuracy of the calibration was investigated by measuring the velocity at the same time by both pitot tube and 55P1 1 probe in an air flow bench. The calibration was performed at the centre of the flow unit which belongs to the constant temperature anemometry (CTA) at different velocities and temperatures. In the air flow bench, the pitot tube and the hot wire probe were aligned streamwise with the air flow. The velocity measurement was carried out at points determined for different values of ten flow rates and then the velocities measured by both pitot tube and the hot wire probe were compared. The experimental technique was explained and the results of the experiments were presented. During the calibration and the experiment, the data acquisition was obtained by using a packet program called Stream Ware which belongs to the hot wire system. The calibration equations were obtained by forth order curve fit. Furthermore, these equations were given in King Law form by determination of the calibration constants. Consequently, it was observed that the errors of the calibration were so low and the value, of the velocities measured by both pitot tube and hot wire probe were fit to each other.