Tuzluluk ve kuraklık stres faktörlerinin arpa genomunda meydana getirdiği değişmeler ve bu değişmelere fitohormonların etkisi
Changes caused by salinity and drought stress factors in barley genom and the effect of fitohormone on these changes
- Tez No: 121620
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMİS T. ALİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arpa, stres faktörleri, tuz stresi, kuraklık stresi, gen ekspresyonu, Barley, stress factors, salinity stress, drought stress, gene expression
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
II TUZLULUK VE KURAKLIK STRES FAKTÖRLERİNİN ARPA GENOMUNDA MEYDANA GETİRDİĞİ DEĞİŞMELER VE BU DEĞİŞMELERE FİTOHORMONLARIN ETKİSİ ÖZET Bu çalışma, Arpa (Hordeum vulgare.L.) bitkisinin dayanıklı ve hassas çeşitleri üzerinde yapılmıştır. Bu çeşitlerde tuzluluk ve kuraklık stresi ile meydana gelen değişmeler ve bu değişmelere GA3+KİN hormonları kombinasyonunun etkisi araştırılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, tuzluluk ve kuraklık stresi verildikten sonra RNA miktarında ve DNA fraksiyonlarında değişiklikler meydana geldiği tespit edilmiştir. Bu değişiklikler, genellikle dayanıklı çeşitlerde olumlu etki yaratırken, hassas çeşitlerde olumsuz etki yaratmıştır. Özellikle dayanıklı çeşitlerde, DNA 'nın aktif kısmı olan labil DNA miktarının arttığı ve buna bağlı olarak RNA miktarının da arttığı tespit edilmiştir. Bu durum dayanıklı çeşitlerde stresin, kromatinin yapısal durumunu uyararak değiştirdiğini, transkripsiyon potansiyelini artırdığım ve buna bağlı olarak da dayanıklılık gücünü yükselttiğini göstermektedir. Hassas çeşitlerde ise labil DNA miktarında azalma olmuştur. Stres faktörlerinden sonra, GA3+KİN hormonları kombinasyonunun verilmesi ile, hem dayanıklı, hem de hassas çeşitlerde onarım proseslerinin hızlandığı tespit edilmiştir. Bu durum dayanıklı çeşitlerde daha bariz olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
HI CHANGES CAUSED BY SALINITY AND DROUGHT STRES FACTRS IN BARLEY GENOM AND THE EFFECT OF FİTOHORMONE ON THESE CHANGES SUMMARY This study has been conducted with the hard and soft varieties of barley (Hordeum vulgare L.). The changes occuring in these varieties due to the stresses of drought and salinity, and the effect of GA3+KÎN hormones combination on these changes have been studies as well. As a result of the studies conducted it has been shown that after adding salinity and drought stresses, some changes in the amount of RNA and DNA fractions are observed. Generally these changes caused positive effects on hard varieties whereas they caused negative effects on delicate varieties. It has been observed that, especialy in hard varieties, the amount of labile DNA, which is the active part of DNA, increases and the amount of RNA increases in connection with this. That situation shows that the stress in hard varieties changes the structural condition of chromatin by stimulating, increases its transcription potential and increases its endurance as a result of this. There is a decrease at amount of labil DNA in sensitive varieties. In addition to these stress factors, it has been determined that both in the hard varieties and soft varieties, the process of repair accelerates when GA3+KİN hormones combination is added. It is more clearly observed in hard varieties.