Estrojen biyoalıcı ligandları bulunduran non-sterodial bileşiklerin yapı-aktivite ilişkisinin elektron topolojik metodla incelenmesi
The Investigation of structure-activity relationship of nonsteroid compounds including estrogen receptor's ligands with electron topological (ET) method
  1. Tez No: 121622
  2. Yazar: KÜBRA SİVRİTAŞ (BAL)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nonstreoid, Östrojen, İlaç dizaynı, 3DQSAR, Elektron- Topolojik (ET), Nonsteroid, Estrogen, Drug design, 3D-QSAR, Electron Topological (ET)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
II ESTROJ EN BİYOALICI LİGANDLARI BULUNDURAN NON-STEROİDAL BİLEŞİKLERİN YAPI AK1TVİTE İLİŞKİSİNİN ELEKTRON TOPOLOJİK (ET) METODLA İNCELENMESİ ÖZET Estrojen Biyoalıcı (ER) benzerlikleri için üç boyutlu kantitatif yapı-aktivite ilgisi (three Dimension-Quantitive Structure Activity Relationship 3D-QSAR), Elektron Topolojik(ET) metot kullanılarak incelenmiştir. ET metot, enzim ve inhibitörlerin, sterik ve elektrostatik etkilerinin biyolojik aktiviteye etkisinin olduğu bölgelerde kullanılmıştır. ET metotta öncelikle Dietilstilbestrol (DES) ve İndenestrol analogları (IA) serilerine ait 30 bileşik için ER ilgileri incelenmiştir.Daha sonra her bir bileşiğe ait temel hal konformerini bulmak için enerji minimizasyonları ve moleküler dinamik hesaplamaları yapılmış ve kuvantum kimyasal özellikleri tanımlanmıştır. ET metodunda matrisler referans molekülün ki ile karşılaştırılmıştır. Bu ilgiden sorumlu moleküler fragmentler, bir grup karbon ve bir oksijen atomunun belirli bir mesafedeki düzenleme ve sterik kabul edilebilirlik ile ilişkilendirilmiş, sabit geometrik ve elektronik karakterleri taşıdığım göstermiştir. Birçok parametre, bağlanma affiniteleri arasındaki korelasyon üzerine kendi etkilerini analiz etmek üzere düzenlemiştir. En büyük korelasyon katsayısı (R2=0.930, SE=O.403) aktif fragment yapısının göz önüne alınmasıyla ve alifatik ve fenolik sübstitüentlerin yönelme faktörleriyle elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
m THE INVESTIGATION OF STOUCTURE-ACTIVITY RELATIONSHIP OF NONSTEROID COMPOUNDS INCLUDING ESTROGEN RECEPTOR'S LIGANDS WITH ELECTRON TOPOLOGICAL (ET) METHOD ABSTRACT Three-dimensional quantitative structure-activity relationship (3D-QSAR) models have been obtained using Electron Topological (ET) method for estrogen receptor (ER) affinities. This method was used to identity regions of the enzyme and inhibitors where steric and electrostatic effects correlate strongly with biological activity. 30 compounds belong to a series of diethylstilbestrol (DES) and 4ndenestrol analogues whose affinities for ER have been, theoretically, investigated. After energy minimizations and molecular dynamics calculations were performed to find the ground state conformer for each molecule, quantum chemical properties of each molecule were defined and in ET method their matrices were compared with thpse of references molecule. It is shown that the molecular fragments responsible for this affinity possess fixed electronic and geometric characteristics associated with a distinct arrangement and steric accessibility of an oxygen atom and a group of carbon atoms. Several parameters were modified in order to analyze their influence onto the correlation between binding affinities. The highest correlation coefficient (R2 = 0.930, SE =0.403) was obtained due to the consideration of the structure of the active fragment and the orientation of aliphatic and phenolic substituents.