Bazı eser elementlerin diaion Hp-20 reçinesi dolgulu kolonlarda katı faz ekstraksiyonu
Solid phase extraction of some trace elements on the column filled with diaion Hp-20 resin
- Tez No: 121623
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Diaion HP-20, Zenginleştirme, Ayırma, l-nitroso-2-naftol, Diaion HP-20, Preconcentration, Separation, l-nitroso-2-naphthol tC YÜKSEKÖ?RETİM HUDUT DOKÜMANTASYON MERKIZt
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
IV BAZI ESER ELEMENTLERİN DİAİON HP-20 REÇİNESİ DOLGULU KOLONLARDA KATI FAZ EKSTRAKSİYONU ÖZET Atomik absorpsiyon spektroskopisi (AAS), indüktif eşleşmeli plasma-atomik emisyon spektroskopisi (ICP-AES), indüktüf eşleşmeli plasma-kütle spektroskopisi (ICP-MS) gibi modern instrumental tekniklerle metal iyonlarının tayinleri genellikle matriksten etkilenir. Bu tayinlerde diğer bir sorun da düşük metal derişim düzeyleridir. İyon değiştirme, birlikte çöktürme, elektroanalitik teknikler, sıvı-sıvı ekstraksiyonu gibi zenginleştirme ve ayırma metotları bu sorunların giderilmesi için kullanılmaktadır. Katı faz ekstraksiyonu da bu alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Aktif karbon, silikajel ve Amberlite XAD reçineleri gibi adsorbanlar katı faz ekstraksiyon çalışmalarında kullanılmaktadır. Bu çalışmada eser miktardaki Cu(II), Co(II), Cd(II), Fe(III) ve Mn(II) 'm tayini için duyar ve basit bir ayırma-zenginleştirme çalışması yapılmıştır. pH 9 'da metal iyonlarının 1 -nitroso-2-naftol ile kompleksleri oluşturuldu. Metal komplekslerinin Diaion HP-20 reçinesi üzerinde katı faz ekstraksiyonunu takiben, metaller alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin edildi. Bazı matriks iyonları ve bileşenlerinin etkileri inceledi. Metal iyonlarının geri kazanma değerleri % 95'den büyüktür. Metot bazı tekstil ürünlerinin, üç tekstil fabrikasının atık suyunun, bir sediment referans maddesinin (GBW7309), bazı amonyum tuzlarının ve bazı amonyumlu endüstriyel gübrelerin bakır, kobalt, kadmiyum, demir ve mangan içeriklerinin tayinine uygulandı.
Özet (Çeviri)
SOLID PHASE EXTRACTION OF SOME TRACE ELEMENTS ON THE COLUNM FILLED WITH DIAION HP-20 RESIN SUMMARY The determination of metal ions by various modern instrumental techniques such as atomic absorption spectrometry (AAS), inductively coupled plasma-atomic emission spectrometry (ICP-AES), inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) etc are generally affected by matrix. Also, another problem in these determinations is low concentration level of trace heavy metal ions. Preconcentration and separation methods such as ion-exchange, coprecipitation, electroanalytical techniques, liquid-liquid extraction etc. are used to eliminate salt matrix and low metal level problems. The solid phase extraction approach has gained rapid acceptance. Various sorbents including activated carbon, silica gel and Amberlite XAD resins have been used for solid phase extraction of traces metals. In the present work, a sensitive and simple separation-enrichment technique for the determination of trace amounts of Cu(II), Co(II), Cd(II), Fe(III) and Mn(II) has been worked. Metal ions were complexed with l-nitroso-2-naphthol at pH 9. Following solid- phase extraction on Diaion HP-20 resin, metals were determined by flame atomic absorption spectrometry. The effects of some matrix ions and components were investigated. The recoveries of metal ions were greater than 95%. The method was applied to some textile materials, wastewaters of three textile plants, a sediment standard reference material (GBW7309), some ammonium salts and industrial fertilizer samples for the determination of copper, cobalt, cadmium, iron and manganese.