Makina tasarımına yönelik bilgisayar destekli rulman seçimi
Computer aided bearing selection for machine design
  1. Tez No: 121671
  2. Yazar: ALAATTİN KAÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİM IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rulman, Rulman Seçimi, Bearing, Bearing Selection
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
IV MAKİN'A TASARIMINA YÖNELİK BİLGİSAYAR DESTEKLİ RULMAN SEÇİMİ Alaatin KAÇAL Makina Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı : Prof. Dr. Alim IŞIK ÖZET Bu çalışmada; öncelikle çok geniş kullanım alanı olan rulmanla hakkında temel bilgiler verilmiştir. Rulmanların tipleri, malzemeleri, montaj durumları, rulman seçimi ve etki eden faktörler incelenmiştir. Ayrıca rulman seçimi ile ilgili bir kişisel bilgisayar programı hazırlanmıştır. Rulman seçimi için“RULSEÇ”isimli bir paket program,“Delphi 5”programlama dilinde hazırlanmıştır. Programın veri tabanının oluşturulmasında Türkiye'de üretim yapan ORS rulman fabrikasına ait standart rulman katalogları kullanılmıştır. Veri tabam oluşturulurken, rulmanlara ait bilgilerin mümkün olduğunca güncel olmasına dikkat edilmiştir. Veri tabanındaki rulmanlar tasıyabildikleri yüklere göre (eksenel, radyal kombine) gruplandırılmıştır. Kullanıcı,“Bilgi Girişi”ekranında ilgili değerleri girdiğinde“İlk Rulman Listesi'* çıkarılmakta, daha sonra da ”Hesaplanmış Rulman Listesi“ hazırlanmaktadır. Programda, ilk rulman listesinden seçilen herhangi bir rulman için hesaplama yapılabileceği gibi, tüm liste için de hesaplama yaptırılabilir. Hesaplama sonucunda uygun bulunan rulmanlar hesaplanmış rulman listesinde görüntülenir. Ayrıca, bilgi giriş ekranında rulmanın seri numarasının girilmesiyle de rulman hesaplaması ve seçimi mümkündür. Hesaplama sonunda program, seçilen rulmana ait ”Rulman Kontrol Listesi" adı altoda bir yazıcı çıktısı vermektedir. Bu program ile tasarımcılann rulman seçiminde, karmaşık işlem sırası, çok sayıda tablo ve katalog ile uğraşmaları önlenmiştir. Program sayesinde bütün bu İşlemler iki dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AIDED BEARING SELECTION FOR MACHINE DESIGN Alaattin KAÇAL Machine Education, MJS. Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Alim I$IK SUMMARY In this study, a general discussion of rolling bearings which are used in a wide area is given first. Bearing types, materials, installation procedures, and the factors which affect the selection of bearings were investigated. In addition, a software tool for selection of rolling bearings was developed. A software tool to select bearings was developed using“Delphi 5”computer language. A data base was developed from the standart catalogs provided by ORS Company. Upto date data was used for data base. The bearings are classified according to their load which they can carry (axial, radial, combined). When the user provides the information on the“Data Entry”page“First List of Bearings”appears on the screen and then“Calculated Bearing List”is prepared. In this tool, calculation can be made either for any bearing which is selected from the“First List of Bearings”or the whole list. At the end of calculations, appropriate bearing will appear at the“Calculated Bearing List”. Also, bearing calculations can be made by providing serial numbers of bearings. At the end of calculation a print out called“Control List”for the selected bearings is provided. With the aid of this tool designers can select any bearing easily within a couple of minutes.