Kesici aletin aşınmasına etki eden faktörlerin incelenmesi
Research on the factors sharp apparatus corrosion
  1. Tez No: 121687
  2. Yazar: ŞENOL AYGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİNÇER BURAN, DOÇ. DR. YUSUF ÜMİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aşınma, Aşınma şekilleri, Talaş kaldırma, Corrosion, Corrosion types, Cutting
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
IV KESİCİ ALETİN AŞINMASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Şenol AYGÜN Makina Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanları: Yrd. Doç. Dr. Dinçer BURAN- Doç.Yusif ÜMİD ÖZET Son yıllarda karmaşık ve hassasiyet derecesi yüksek olan parçalara olan gereksinim hızla artmakta ve bilinen üretim metotlarına alternatif yöntemler arama zorunluluğu doğmaktadır. Bunların başında Bilgisayar destekli imalat gelmektedir. Bu tezgahların sağladığı avantajların başında, hassasiyet derecesinin ve yüzey kalitesinin operatörün tecrübesine bağlı olmaması gelmektedir. Nümerik kontrollü tezgahlarda karşılaşılan en önemli sorun, kalem aşınması ve aşınmanın zamanında tespit edilememesidir. Aşınmış bir kesici, fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez. Aşınmış bir kesici ile yapılan talaş kaldırma işleminde, kalemin tezgaha vereceği zarar yanında, istenen boyut ve yüzey kalitesi elde etmek imkansız olur. Talaş kontrolü zorlaşır ve kaleme etkiyen direnç kuvvetleri, enerji tüketiminde ve tezgahın yıpranmasında etkili olur. Bu çalışmada; talaş kaldırma işleminde, kesici aletin aşınmasına etki eden faktörler incelenmiştir. Bunlar; kesme rejimi elamanları olan kesme hızı, ilerleme ve talaş kalınlığıdır. Etki eden faktörlerden geometrik parametreler ise; talaş açısı, serbest yüzey açısı, eğim açısı, köşe açısı, köşe radyüsü ve yerleştirme açısıdır. Ayrıca, iş parçasının ve kesici alet malzemesi, kesme sıvısı, ısı ve titreşimlerin de etkisi vardır. Tez çalışması, bugüne kadar yazılmış olan talaşlı imalat hakkındaki kitaplar, makaleler içerisinden literatür taraması ve kaynakların karşılaştırılması yapılarak ayrıca laboratuar ortamında çalışmalar yapılarak tamamlanmıştır. Deneysel incelemelerde elde edilmiş sonuçların, teorik bilgilerle çok iyi uzlaştığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
RESEARCH ON THE FACTORS OF SHARP APPARATUS CORROSION Şenol AYGÜN Mechanical Education, M.S. Thesis. 2002 Thesis Supervisors: Yrd. Doç. Dr. Dinçcr BURAN- Doç.Yıısif ÜMİD SUMMARY İt is fact that, the necessity for complex and highly sensitive devices has been increasing decently and as a result, alternative production methods have been become obligation. For this, primary implementation method should be Computer Aided Production. One of the main advantage of this workbench is that, sensibility level and surface quality of these workbenches do not depend on operators qualifications. The main problem which can be encountered on numerically controlled workbenches is that; it is not possible to establish cutting tool corrosion process. A cutting tool, which has been affected by corrosion, will not be able to function. In such a case, cutting tool will not only damage the workbench, but also it will become impossible to obtain demanded size and surface quality of cutting. Finally cutting control will become difficult and resistance forces on the cutting tool will be effective on power consumption and wear out process of the workbench. In this research, cutting remove process, and corrosion factors of cutting tools have been explained. These arc the cutting regime elements such that cutting speed, cutting process, and thickness of the cutting. If the affected factors arc defined as geometric parameters, then these factors should include the cutting angle, free surface angle, slope angle, edge angle, edge radius and settlement angle. Additionally, mctarial types of cutter apparatus and process particles, cutting liquid, heat and vibration arc the other factors. This thesis ended up with scanning research papers and related books, which concerns with earlier cutting production researches and conducting experiments in the laboratories.