Vitex agnus-castus L. bitkisinden elde edilen yağ asitleri
Fatty acids obtained from Vitex agnus-castus L. plant
  1. Tez No: 121686
  2. Yazar: ZAFER BARDAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstraksiyon, Gaz Kromatografısi-Kütle Spektrometrisi (GC/MS), Vitex Agnus-Castus L, Extraction, Gas cromatography/Mass spectrophotometry (GC/MS), Vitex Agnus- Castus L
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IV VİTEX AGNUS -CASTUS - L. BİTKİSİNDEN ELDE EDİLEN YAĞ ASİTLERİ Zafer Bardakçı Kimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi,2002 Tez D anışmanı: Prof Dr. Yunus Erdoğan ÖZET Verbenaceae familyasından endemik bir bitki olan Vitex Agnus-Castus L. bitkisi halk arasında kalp damar tıkanıklığının giderilmesi, kollestrolün düşürülmesinde ve kadın hastalıklarında kullanılmaktadır. Bitkinin meyvalarındaki yağ asidi metil esterlerinin kalitatif ve kantitatif sonuçları alındı. Bitkinin sokshlet ekstraksiyonu sonucu elde edilen yağ asidi metil esterleriGaz Kromatografısi-Kütle Spektrometrisi (GC/MS) yöntemiyle belirlendi. Sonuç olarak; bitkide ağırlıklı ürün olarak okdadekanoik asit ve türevleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
FATTY ACIDS OBTAINED FROM VII EX AGNUS -CASTUS - L. PLANT Zafer Bardakçı Department of chemistry master thesis,20()2 Thesis Supervisor: Assoc.Prof.: Yunus Erdoğan SUMMARY Vitex Agnus-Castus L. Wich is an endemic plant of verbcnanccac family. is used among ge-ncral public to appease the blockage of heart vcins,to decrease cholesterol and for women dscases. The result of qualitative and quantitative analyses of fatty acids methyl csthcrs of fruits of the plant was obtained. The fatty acids methyl esters that is obtained by soxhlct extraction of the plant was determined by the methods of gas chromatography/mass spectrophotometry (GC/MS) As conclusion, octadecanoic acid and its devivatives were obtained from plants as main product.