Eczacıbaşı duvar karosu bünyesinin iyileştirilmesi ve uygun sır çalışması
Achieving of Eczacıbaşı wall tile bodies and studies for suitable glazes
  1. Tez No: 121693
  2. Yazar: MİKAİLE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boya, Duvar Karosu, Sır Reçetesi, Colour, Glaze, Wall Tile
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
IV ECZACIBAŞI DUVAR KAROSU BÜNYESİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE UYGUN SIR ÇALIŞMALARI Mikaile AKBAŞ Seramik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Prof.Dr.Ahmet YAMIK ÖZET Bu çalışmada, Eczacıbaşı Karo Seramik Fabrikasında çalışma koşullarına uygun olarak Kaolen-Kuvars-Feldspat üçlü diyagramında Duvar karosu tanımına giren bölgede bünye araştırması yapılmıştır. Bu bünye üzerine bünyeye uygun transparant sır eldesi ve geliştirilen sırı renklendirilmesi çalışmaları yapılmıştır. Bünye için başlangıç reçetesi % 90 oranında kil ve % 10 oranında CaCO3'den oluşmaktadır. Plastik ve Kumlu kil şeklinde iki gruptan oluşan kil, eşit miktarlarda 4 ayrı kil kullanılmıştır. Oluşturulan ilk reçetenin deneysel sonuçları dikkate alınarak plastik kil oranı azaltılmış ve yeni reçeteler oluşturulmuştur. Elde edilen bünye üzerine hazırlanacak olan sırın viskozite ve tiksotropi değerleri ayarlanmış ve sır denemeleri yapılmıştır. Bünye ile uyum sağlayan sır 5 ana renkten oluşan hazır boya ile renklendirilmiştir. Çalışmalar sonucunda; plastik killerin bünyede toplu çekme, mukavemet ve su emme oranını oldukça etkiledikleri gözlenmiş ve bu değerlere göre işletmede kullanılması mümkün bir bünye reçetesi geliştirilmiştir. Bünye üzerine deneysel sonuçları standartlara uygun sır geliştirilmiştir. Hazırlanan sırın akışkanlığı için % 0,3 oranında CMC ve % 0,47 oranında STPF katılımının 25 saniye akışkanlık için yeterli olduğu saptanmıştır. Hazırlanan sırın renklendirme çalışmaları olumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ACHIEVING OF ECZACIBAŞI WALL TILE BODIES AND STUDIES FOR SUITABLE GLAZES Mikaile AKBAŞ Ceramic Engineering, Masters Thesis, 2002 Thesis instructor: Pro. Dr. Ahmet YAMIK SUMMARY Within this study, a structure research on the area which can be idendified as wall tiles in the triple diagram of kaolen-quartz-feldspar was carried out in the working contidions in Eczacıbaşı Diamond Flagstone Ceramic Factory. A transparent glaze and coloring works were applied to the structure. The initial prescription for the structure involved 89 % clay and 1 1 % CaC03. The clay was composed of two parts, plastic and soil, different type of these were used in equal amounts. Depending on the experimental results of this first prescription, the clay amount was decreased and new perscription were formed. The viscosity and thixrotropy valves of the glaze which would be prepared on the structure obtained were arranged and glazing trials were performed. A glaze with appropriate expansion was prepared and the coloured with a ready-made colour composed of 5 main colours. Consequently it was observed that plastic clays effected the vista shot, resistance and wate absorbing rates and a stucture prescription was developed according to these valves and it could be used in the factory. A glaze, up to the standarts, was developed on the structure. It was observed that 0,3 % CMC was enough for the viscousity of glaze prepared, and 0.47 % STPF was enough for 25 viscousity. The colouring attempts were successful on the glaze.