Talaşlı imalatta imalat hassasiyetini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of the factors that infulance the production sensitivity in filings production
- Tez No: 121697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÜMİD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hassasiyet, İmalat, İmalat Hassasiyeti, İmalat Hataları, Production, Sensitivity, Production Errors, Production Sensitivity
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV TALAŞLI İMALATTA İMALAT HASSASİYETİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ Osman Tanağrı Makine Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Doç.Dr.Yusif Ümid ÖZET Bu tez çalışmasında ürünün hassasiyetine etkiyen faktörler kompleks şekilde incelenmiştir. Herhangi bir ürünün imalat hassasiyetine etkiyen hataları oluşturan faktörler ve bunların ortaya çıkardıkları hatalar incelenmiştir. Ürünün imalatına başlamadan önce var olan hatalar; tezgah hataları, kesici aletin imalat hataları, kaba parça hataları ve çevre etkileri olarak ayrı ayrı incelenmiştir. İmalat esnasında ortaya çıkan hatalar; parçaların tutturma hataları, teknolojik sistemde kesme kuvvetlerinin etkisiyle oluşan deformasyonlar, kesici aletin ve teknolojik donanımın aşınma hataları, teknolojik sistemde ortaya çıkan sıcaklık deformasyonları, iş parçasında ortaya çıkan kalıcı deformasyonlar ve gerilmelerin etkisiyle ortaya çıkan hatalar ve teknolojik sistemin rijitliğine bağlı olarak ortaya çıkan dinamik olayların etkisi. Bu hataların ortaya çıkma nedenleri açıklanmış, hataların hesaplanması yöntemleri gösterilmiş ve bu hataların önlenmesi veya azaltılması tavsiyeleri anlatılmıştır. İmalattan sonra ortaya çıkan kalıcı deformasyonlar ve gerilmeler, ölçme hataları incelenmiş ve uygun tavsiyelerde bulunulmuştur. Tez çalışmasını son kısmında yukarıda sözü edilen elementer hataların, mamulün toplam hatasına etkisi incelenmiş ve elementer hataların özelliklerine bağlı olarak toplam hatanın hesaplanması yollan gösterilmiştir. Çalışmanın bitiminde ise imalat hassasiyetinin yükseltilmesi yollan anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE FACTORS THAT INFLUENCE THE PRODUCTION SENSITIVITY IN FILINGS PRODUCTION Osman Tanağn Mechanical Education, M. S. Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Yusif Ünıid SUMMARY In this thesis, the factors that influencethc sensitivity of the product arc examined in a complex way. This study analyses the factors causing errors that influence the sensitivity of the production of any product. The errors existed before the production proces such as workbench errors, sharp instrument errors, raugh piece errors, and enviromcntal impacts arc examined one by one. During the production process the emergent errors arc as follows: errors due to connection of pieces, deformations come about as a result of the influence of cutting forces in technological system, the exhaustion errors of sharp instrument and tcchnolojical equipment, heat deformations occuring in tcchnolojical system, permanent deformations in pieces, errors due to influence of tensions and the impact of dynamic events emerge as a result of rigid tcchnolojical system. The reasons for the emergence of errors are explained; the methods of calculating errors are demonstrated; and some suggestions are provided in terms of reducing or preventing these errors. The permanent deformations, tensions and calculation errors emerged after the production are examined and relevant suggestions arc made. In the final section of the thesis, the impact of the errors mentioned above on product's total errors are examined and according to the characteristics of these errors the calculation ways of total error are shown. At the end of this study, the ways of improing the sensitivity of product are explained.