Kalite kontrol ve seri imalatta istatistiki proses kontrolü
Quality control and statistical process control in mass
- Tez No: 121698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SALMAN, DOÇ. DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstatistik, Proses Kontrol, Kalite Kontrol, Tolerans, Yeterlilik, Adeguacy, Quality Control, Statistic Process Control, Tolerance
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
IV KALİTE KONTROL VE SERİ İMALATTA ISTATISTIKI PROSES KONTROLÜ Yıldırım Erboz Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Doç.Dr. Serdar SALMAN - Doç.Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Teknoloji ve sanayideki hızlı gelişmeler imalat endüstrisindeki firmalar arasında rekabeti arttırmış, bununla birlikte firmalar arasında kalite sorununu ortaya çıkartmıştır. Başlangıçta zaman ve üretim kaybı, maliyet artışı gibi görülen kalitenin zamanla üretimin artmasında ve maliyetlerin düşmesindeki etkisi görülmüştür. Bu gelişmeler, firmaların kalite anlayışına da yeni bir bakış getirmiştir. Sağlıklı bir kalite kontrolünü sağlamak için işletmedeki tüm birim ve bireylerin katılımında ve sorumluluğunda bir kalite sistemi oluşturulmalıdır. Bu çalışmada, Kalite Kontrolü ve Seri İmalatta İstatistiki Proses Kontrolü incelenmiş ve bir işletme (DOKU-SAN Ltd. Şti. / BURSA) örneğindeki sonuçları tartışılmıştır. Bu çalışmada, kalitenin artırılmasını hedefleyen DOKU-SAN Ltd. Şti.' de yapılan ölçme cihazı ve makine yeterlilik araştırmaları sonunda, adı geçen işletmenin belirli bir kaliteyi yakaladığı görülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda; ölçme cihazı (mastar için), Cp=2.0 ve Cpk=1.6 değerleri bulunmuştur. Ayrıca makine yeterliliği için, CAM=6. 13093 ve CPK=6.8143 değerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
QUALITY CONTROL AND STATISTICAL PROCESS CONTROL IN MASS PRODUCTION Yıldırım Erboz Machine Engineering, M.S.Thesis,2002 Thesis Supervisor: Doç.Dr. Serdar SALMAN - Doç.Dr. Ramazan KÖSE SUMMARY The development of technology and industry increases the competition between companies. With this competition, companies faced with quality problems. At the begining it seemed like ; loss of work time, increase in cost and etc. But after a time people understand that quality is effective in increasing production and decreasing cost. These developments build up new points in quality. People realized that to provide efficient quality control not only quality service personel all services and personel should attend quality system. With this project I wanted to study about quality control and statistical process control in production. In this study, after the measurment device and machine ctticicncy researches which were done at DOKU-SAN Ltd. Şti. that focuses on the search for quality, it has been abseved that the so called company achiewed a definite quality. After the study for the measurment devic, Cp=2.0 and CPk=1.6 values were found additionall CAM=6.13093 and CPK=6.8143 values were found for machine efficiency.