Kuşburnu meyvesinin kurutulmasında bazı parametrelerin kurumaya ve C vitamini miktarına etkisi
The Effect of some parameters on drying process and content of vitamin C in rosehip
  1. Tez No: 121716
  2. Yazar: SALİHA ERENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞAHİN GÜLABOĞLU, PROF. DR. S. SELAHATTİN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşburnu, kurutma, gıda kalitesi, askorbik asit bozunma kinetiği, ince tabaka formunda kurutma, Rosehip, drying, food quality, ascorbic acid destruction, thin layer drying
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Doktora Tezi KUŞBURNU MEYVESİNİN KURUTULMASINDA BAZI PARAMETRELERİN KURUMAYA ve C VİTAMİNİ MİKTARINA ETKİSİ Saliha ERENTÜRK Atatürk Üniversitesi Feri Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. M. Şahin GÜLABOĞLU Ortak Danışman : Prof. Dr. Selahattin GÜLTEKİN Bu çalışmada amaçlanan, kuşburnu meyvesinin kurutulması sırasında önemli bazı parametrelerin kurutmaya etkisinin ve aynı zamanda kurutma sırasında meyvedeki C vitamini değişiminin belirlenmesidir. Kurutma deneylerinin gerçekleştirilmesi için, bir laboratuar ölçüsünde konvektif -tip kurutucu kullanılmıştır. Kurutma deneylerinde kurutma havası sıcaklığı 50; 60; 70 ve 80 °C, hava hızı, 1,67; 2,40 ve 3,10 m/s, ve hava nemi 0,005; 0,02; 0,04; 0,06 ve 0,08 (kg-nem)/(kg-kuru hava) olarak seçilmiştir. Kuruma sırasında meyvenin kabuğunun kurumaya karşı direnç gösterdiği belirlenmiştir. Kurutma deneyleri sonunda elde edilen verilerden geliştirilen matematiksel model; M-Md,,, MR=- -f- = exp(-kt) M0-Md şeklinde olup, k'nın ilişkisi; k = 3,584 10+3 V0,01HA032exp(-6260/T) olarak hesaplanmıştır. Kurutma sırasında, C vitamini bozunma kinetiğinin, birinci mertebe hız kinetiğine uyduğu belirlenmiştir. Çalışmaya dayalı olarak geliştirilen matematiksel modelin sıcaklık bağlılığı Arrhenius tipi ilişki ile ifade edilmiştir. Aktivasyon enerjisi ve- reaksiyon hız sabiti, katının nem içeriğinin bir fonksiyonu olarak değişmektedir ve Ea=38600+100M ve ko=exp(6,32+0,75M) şeklinde bulunmuştur. 2002,98 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECT OF SOME PARAMETERS ON DRYING PROCESS AND CONTENT OF VTTAMIN C IN ROSEHIP Saliha ERENTÜRK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. M.Şahin GÜLABO?LU' Associate Supervisor : Prof.- Dr. Selahattin GÜLTEKİN The aim of this study is to determine the influence of some parameters on the drying of rosehip and also is to determine the changes of the vitamin C content of rosehip during this drying process. The influence of air temperature, air velocity and air humidity on the drying of rosehip has been investigated. A laboratory air drier is used for drying experiments. The system has been operated in air temperatures of 50; 60; 70; 80 °C, air velocities of 1,67; 2,40 and 3,10 m/s and air absolute humidities of 0,005; 0,02; 0,04; 0,06; 0,08 (kg- humid)/( kg-dry air). It was found that the skin layer of rosehip has a resistance to the transfer of moisture during drying. A mathematical model has been developed based on drying data obtained in study and this can be written as M-Md Mr= d =exp(-kt) M0-Md The dependence of the drying rate constant, k on drying air variables is calculated as k=3,584 1 o+3V°'01H-ao32 exp(-6260/T) Ascorbic acid degradation rates in drying have been satisfactorily described by first-order kinetics. A mathematical model has been developed based on the experimental data. Temperature dependency of the model has been described also by Arrhenius type relationship." Activation energy and reaction rate constant have been determined as a function of moisture content and described as Ea=38600+100M and ko=exp(6,32+0,75M). 2002,98 pages