Kars, Ardahan, Artvin ve Rize illeri su kenelerinin (Acari, Hydrachnellae) sistematik yönden incelenmesi
A Systematic study on water mites (Acari, Hydrachnellae) of Kars, Ardahan, Artvin and Rize province
- Tez No: 121715
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Hydrachnellae, Sistematik, Dağılım, Türkiye, Acari, Hydrachnellae, Systematics, Distribution, Türkiye
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
ÖZET Doktora Tezi KARS, ARDAHAN, ARTVİN VE RİZE İLLERİ SU KENELERİNİN (ACARI, HYDRACHNELLAE) SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ Ferruh AŞÇI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Muhlis ÖZKAN Bu çalışmada; Kars, Ardahan, Artvin ve Rize illeri ve çevresinden toplanan su keneleri değerlendirilmiş ve bu örneklerden 18 familyaya ait 73 tür, 7 alt tür tespit edilmiştir. Bunlardan; Hydryphantes turcicus bilim dünyası, Hydrovolzia placophora, Hydryphantes lamellatus, Sperchon brevirostris, Sperchon longirostris, Sperchon glandulosus, Nilotonia schwoerbeli, Lebertia inaequalis, Lebertia stigmatifera, Lebertia pachydermis, Torrenlicola maglioi, Torrenlicola brevirostris, A tur us natangeıısis, Aturus accerculatus, Atractides nopidalpis fluviatilis, Atrachtides nodipalpis robustrus, Atraclides quadruporus, ve Arrenurus crenatus Türkiye faunası için yenidir. Teşhis edilen tür ve alt türlere ait örneklerimiz üzerinden şekilleri çizilmiş, çeşitli organlarının ölçümleri yapılmış, tanımları gözden geçirilerek yeniden düzenlenmiş ve dünyadaki yayılışları verilmiştir. Ayrıca altcins, tür ve alttürler için teşhis anahtarları düzenlenmiştir 2002, 250 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis A SYSTEMATIC STUDY ON WATER MITES (ACARI, HYDRACHNELLAE) OF THE CITIES OF KARS, ARDAHAN, ARTVİN AND RİZE Ferruh AŞÇI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof.Dr.Muhlis ÖZKAN In this study, the water mite species collected from cities of Kars, Ardahan, Artvin and Rize and their environment have been evaluated. Totally, It has been determined 73 species and 7 subspecies belonging to 1 8 families. Of these; Hydiyphanles turcicus n.sp. is new to science; Hydrovohia placophora, Hydiyphanles lamellatus, Sperchon brevirostris, Sperchon longirostris, Sperchon glandulosus, Nilotonia schwoerbeli, Lebertia inaequalis, Lebertia stigmatifera, Leberlia pachydermis, Torrenticola maglioi, Torrenticola brevirostris, Aturus nalangensis, Aturııs accerculatus, Atraciides nopidalpis fluviatilis, A tract ides nodipalpis robustrus, Atraciides quadruporus and Arrenurus crenatus are new records for the Turkish fauna. The morphological characters, the measurements and drawings of various organs, habitats and distributions on the world of identified species were given. Furthermore, it has been arranged the keys for genera subgenera and species. 2002, 250 pages